• De door kunstmatige intelligentie aangestuurde bot ChatGPT kan nu ook als app op iPhones in Nederland worden gebruikt.
  • De mobiele versie van ChatGPT voor smartphones die op besturingssysteem Android draaien, volgt later.
  • OpenAI, de maker van de chatbot, krijgt veel steun van techreus Microsoft.
  • Lees ook: 5 verbeteringen die GPT-4 biedt vergeleken met oudere versies van ChatGPT

Nederlanders kunnen nu ook via een app op hun iPhone gebruikmaken van de chatbot ChatGPT. Ontwikkelaar OpenAI heeft de app hier beschikbaar gesteld om te installeren via de App Store van Apple.

ChatGPT werd zo’n twee weken geleden beschikbaar gesteld in de Verenigde Staten. Daarna volgden ongeveer veertig andere landen. Dit waren bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Japan en Zuid-Korea, maar ook landen als Mauritius, Bolivia, Nicaragua en Albanië gingen Nederland voor. Nu zijn er nog eens honderd landen bij gekomen, waaronder Nederland.

ChatGPT gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om logisch klinkende teksten te schrijven. In korte tijd baarde het systeem veel opzien door teksten te creëren die lastig te onderscheiden zijn van werk van mensen. Dat maakte de dienst populair maar ook omstreden.

Ontwikkelaar OpenAI is in 2015 opgericht door een paar grote namen uit de techwereld, onder wie Tesla-topman en Twitter-eigenaar Elon Musk en Reid Hoffman, mede-oprichter van LinkedIn. Microsoft heeft miljarden in de onderneming gestoken.

OpenAI werkt nog aan een versie voor toestellen met het besturingssysteem Android.

ChatGPT krijgt via Microsoft toegang tot recentere data

Microsoft maakte afgelopen week bekend zijn zoekmachine Bing toe te voegen aan ChatGPT, waarmee de chatbot is uitgerust met actuele informatie. Eerder werkte ChatGPT met informatie tot en met september 2021.

Microsoft haalt hiermee verder de banden aan met OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT, om de concurrentie van onder anderen Google af te troeven.

Microsoft is de grootste investeerder van OpenAI en een belangrijke partner van het bedrijf. Het concern heeft daardoor een voorsprong gekregen op zijn concurrenten zoals Google-moederbedrijf Alphabet in de race om AI in meer softwareproducten te gebruiken.

LEES OOK: AI is foute naam en zou eigenlijk ‘statistics on steroids’ moeten heten, zegt cultuursocioloog