• Verschillende Russische influencers hebben filmpjes op Instagram geplaatst waarop ze hun Chanel-handtasje doormidden knippen.
  • Ze doen dat uit protest tegen het feit dat ze geen spullen meer mogen kopen van het Franse luxemerk.
  • “Ik ben tegen Russofobie, ik ben tegen een merk dat Russofobie steunt en tegen discriminatie van vrouwen op basis van hun nationaliteit”, zo stelt een bekende Russische DJ.
  • Lees ook: De dochters van Poetin zijn doelwit van nieuwe sancties van de VS en mogelijk ook van de Europese Unie

“Als Chanel House zijn klanten niet respecteert, waarom zouden wij dan Chanel House moeten respecteren?”

Dat zei het Russische model Victoria Bonya woensdag in een video op Instagram voordat ze stevige schaar pakte en een zwart geruite handtas van Chanel doormidden knipte.

“Bye, bye!”, zei ze tegen haar 9,3 miljoen volgers op het platform terwijl ze de kapotte tas opzij gooide.

En Bonya is de enige niet. Er zijn meerdere Russische influencers die zichzelf filmden, terwijl ze hun Chanel-handtasje kapot maakten. Ze doen dat uit protest tegen het feit dat ze geen spullen meer mogen kopen van het Franse luxemerk.

Na eerder de winkels in Rusland te hebben gesloten, stopte Chanel ook met het verkopen van zijn producten aan mensen die ze naar het land willen brengen. Verschillende Russische influencers en societyfiguren klagen dat er sprake is van "Russofobie".

Actrice en tv-presentatrice Marina Ermoshkina, die 299.000 volgers heeft op Instagram, gebruikte een tuinschaar om een donkergrijze handtas doormidden te knippen in een woensdag geplaatst filmpje op Instagram.

"Geen enkel tasje en geen enkel ander ding is het waard mijn liefde voor mijn moederland aan te tasten. Het is het niet waard mijn zelfrespect aan te tasten. Ik ben tegen Russofobie, ik ben tegen een merk dat Russofobie steunt", schreef ze bij de video. 

"Chanel is gewoon een accessoire. Een accessoire dat op enig moment besloten heeft om mensen te vernederen, mijn landgenoten, en heeft besloten mensen te discrimineren op basis van hun nationaliteit en dat zal ik niet tolereren. Uiteindelijk zijn mijn principes het belangrijkst en die zitten hem niet in wat je draagt, maar wat van binnen zit", voegde ze eraan toe.

DJ Katya Guseva heeft 587.000 Instagram-volgers. Ze zei het voorbeeld van Ermoshkina te volgen toen ze haar zwarte Chanel-handtas met een grote schaar doormidden knipte.

"Ik heb er altijd van gedroomd een handtas van Chanel te hebben en die droom kwam vorig jaar uit", schreef ze bij haar video. "Maar nadat ik hoorde over het beleid van het merk tegen Russen, heb ik besloten de tassen niet meer te gebruiken totdat de situatie verandert."

"Ik ben tegen Russofobie, ik ben tegen een merk dat Russofobie steunt en tegen discriminatie van vrouwen op basis van hun nationaliteit. Wij Russische meiden zijn prachtig, of we nu een handtas van Chanel hebben of niet", schreef ze verder. 

De influencers kregen steun van hun fans, maar er waren ook mensen die hen ervan beschuldigden een groot probleem te maken van een mode-accessoire, terwijl er oorlog woedt in Oekraïne. 

In een naar Insider verstuurde verklaring stelde een vertegenwoordiger van Chanel dat het merk aan "alle wetten" voldoet die betrekking hebben op de zaken in Rusland. "Daarom vragen we klanten van wie we het woonland niet kennen, te bevestigen dat de items die ze kopen niet in Rusland gebruikt zullen worden", laat de vertegenwoordiger weten.

"We erkennen dat dit proces om aan de wetten te voldoen bij sommige klanten tot teleurstelling heeft geleid. We werken aan verbeteringen van dit proces en bieden onze verontschuldigingen aan voor mogelijke misverstanden die hierdoor zijn ontstaan", stelt Chanel. "Het verwelkomen van klanten, ongeacht waar ze vandaan komen, is een prioriteit voor Chanel."

LEES OOK: 4 manieren waarop de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kan eindigen