Of het nu gaat om echte champagne uit de Champagnestreek in Frankrijk of om een andere bubbelwijn, je kunt erop rekenen dat er een fles of twee soldaat wordt gemaakt tijdens speciale gelegenheden met vrienden of familie.

Hoewel de export van champagne in 2020 sterk is gedaald, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Daardoor is de export van mousserende wijnen zoals champagne, prosecco en cava uit de Europese Unie, ook voor het eerst in tien jaar afgenomen.

In totaal daalde de export van mousserende wijnen met 6 procent tot 494 miljoen liter ten opzichte van een jaar eerder.

De coronacrisis heeft duidelijk impact op de verkoop van mousserende wijnen en met name champagne. De verkoop van champagne daalde in 2020 met meer dan een vijfde tot 66 miljoen liter, ten opzichte van 2019 toen 84 miljoen liter werd verkocht.

Business Insider vroeg aan Adam Goddu, manager dranken bij Stone's Throw Pizza in Richmond in de Verenigde Staten, hoe om te gaan met het bubbelgoud als je het in huis haalt.

"Champagne is een van mijn favoriete wijnen", zegt hij "Ik hou vooral van champagne van kleine boeren in plaats van grote bedrijven. Je krijgt meer karakter en meer waar voor je geld."

Hoewel champagne niet bederft, in die zin dat het gevaarlijk wordt om te drinken, kan het wel snel zijn kenmerkende karakter verliezen als de fles eenmaal geopend is, zegt Goddu. "Drink champagne zoveel mogelijk op de dag dat je hem opent. Uit elke fles haar je ongeveer vijf glazen, dus nodig je vrienden uit en verdeel een fles onder elkaar."

Hoe lang blijft een ongeopende fles goed?

Three bottles of unopened Champagne sitting in a large bowl of ice
Gekoelde champagne moet binnen zes maanden gedronken worden. webphotographeer/Getty Images

Als een ongeopende fles champagne goed wordt bewaard, kan hij heel lang meegaan - zelfs generaties lang, zegt Goddu. "Als er een jaartal op het etiket staat, kan de wijn nog een hele tijd rijpen."

Een fles champagne wordt op zijn kant opgeslagen om te voorkomen dat de kurk uitdroogt en oxideert, wat de smaak kan aantasten. Bewaar de champagne op keldertemperatuur - tussen de 10 en 13 graden- en buiten bereik van direct licht.

Als je champagne in de koelkast bewaart, kan hij ook een tijdje meegaan. Maar door de droogte en temperatuurschommelingen vanwege het openen en sluiten van de deur, wordt hij minder oud. Bovendien kan hij geuren van voedsel uit de buurt absorberen.

Champagne in de koelkast kan het beste binnen zes maanden geconsumeerd worden om de kwaliteit te behouden.

Dat geldt voor elke mousserende wijn die op traditionele wijze wordt gemaakt, zegt Goddu, dus ook voor cremant en cava.

Mousserende wijn zoals prosecco wordt iets anders gemaakt en hoeft ook niet te rijpen. Probeer prosecco binnen zes tot twaalf maanden na aankoop te drinken.

Hoe lang blijft een geopende champagne goed?

A bottle of champagne being poured into two coupe glasses
Geopende champagne wordt het liefst dezelfde dag opgedronken. alvarez/Getty Images

"Ik raad echt aan om champagne op de dag van openen te drinken", zegt Goddu.

"Als je niet van plan bent je fles champagne leeg te drinken, dan raadt Goddu aan een champagnestopper op je fles te doen. "Dat geeft een dag wat extra om ervan te genieten", zegt hij. "Het zal niet helemaal hetzelfde zijn, maar nog steeds behoorlijk goed."

Hoe weet je of champagne bedorven is?

"Champagne is bedoeld als koolzuurhoudende drank", zegt Goddu. "Dus als het de textuur heeft verloren, dan is het niet zoals de producent het bedoeld heeft."

Maar als je het lekker vindt om champagne zonder bubbels te drinken, dan is daar niets mis mee. "Het is nog steeds een zeer goed gemaakte wijn", zegt hij, "alleen niet echt wat het zou kunnen zijn."

Als je niet te porren bent voor platgeslagen champagne, kun je de drank altijd nog gebruiken om te koken, tipt Goddu. "Eerlijk gezegd heb ik zelden een restje champagne, maar het zou geweldig zijn om er een gerecht mee af te blussen of om aan de risotto toe te voegen."

De smaak van champagne kan ook worden beïnvloed doordat hij niet goed is opgeslagen. Als een fles niet meer bruist voordat hij geopend is, of als hij zuur of muf ruikt of smaakt, dan kan de champagne over zijn hoogtepunt heen zijn. Hij kan dan minder lekker zijn om te drinken, maar dat is niet schadelijk.

Samenvattend zijn champagne en andere mousserende wijnen een tijdje houdbaar als ze ongeopend op hun kant in een kelder of wijnkoelkast worden bewaard.

Eenmaal geopend kunnen ze het beste ter plekke worden gedronken. Als dat niet haalbaar is, pak dan een champagnestopper en probeer hem binnen 24 uur op te drinken. In het ergste geval is je platgeslagen champagne een geweldige kookwijn.

Lees meer over eten en drinken: