• Er is geen sprake van een bankencrisis zoals in 2008, maar toch zijn er een aantal indicatoren waar CFO’s van bedrijven op moeten letten bij hun huisbank.
  • Dat stelt hoogleraar financieel management Hinrich Slobbe tegenover CFO.nl.
  • Kapitaalbuffers zijn een belangrijk teken van gezond bankieren op de lange termijn, stelt Slobbe. Ook moeten financiële directeuren letten op wat er gebeurt met financieringsaanvragen.
  • Lees ook: Waarom ik niet in banken beleg

Silicon Valley Bank, Silvergate Capital, Signature en Credit Suisse: er vallen flinke klappen in de bankensector. Van een echte bankencrisis, zoals in 2008, is vooralsnog geen sprake, maar toch zijn er een aantal indicatoren waar CFO’s op moeten letten bij hun huisbank. Dat stelt hoogleraar financieel management Hinrich Slobbe tegenover CFO.nl.

Kapitaalbuffers zijn een belangrijk teken van gezond bankieren op de lange termijn, stelt Slobbe. Ook moeten financiële directeuren van bedrijven letten op wat er gebeurt met financieringsaanvragen. Verdwijnen deze allemaal in de ijskast bij de bank, dan kan dat een teken zijn dat de bank er slecht voor staat.

Slobbe benadrukt dat een gezonde onderneming niet afhankelijk van een bank hoeft te zijn. Is je bedrijf financieel sterk, dan heb je immers minder last van een dip in de kredietverlening. Volgens de hoogleraar blijven de basics dan ook belangrijk, zoals een “gezond investeringsbeleid uit de lopende cashflow, regelmatige groei, gezond werkkapitaalmanagement en voldoende risicokapitaal op de eigen balans”.

LEES HIER het hele artikel op CFO.nl: Hinrich Slobbe (Associate Professor NBA Opleidingen): “CFO’s moeten letten op de financiële gezondheid van hun huisbank.”