Bijna een kwart van de nieuwe CEO’s die aan het hoofd staan van AEX-bedrijven is jonger dan 45 jaar. Daarmee is de gemiddelde leeftijd van de topbestuurders bij bedrijven die zijn opgenomen in de hoofdindex van de Amsterdamse beurs het afgelopen jaar licht gedaald, van 49,6 jaar naar 48,9 jaar. Dat blijkt uit een rapport van recruitmentbedrijf Heidrick & Struggles.  

Dat de bestuursvoorzitters van de belangrijkste bedrijven van de Amsterdamse beurs steeds jonger worden, betekent niet dat ze ook minder ervaring hebben. Bijna 80 procent bekleedde volgens het rapport al eerder een bestuursfunctie, zoals CFO (chief financial officer), COO (chief operation officer) of CMO (chief marketing oficer). Bijna de helft van de CEO’s stond al eerder aan het hoofd van een bedrijf.

“Een groot gedeelte van de AEX-bedrijven wordt geconfronteerd met toenemende macro-economische en geopolitieke uitdagingen. Daarbij kijken AEX-bedrijven tegenwoordig veel breder dan de traditionele bestuurdersprofielen”, zegt Imke Lampe, Managing Partner van Heidrick & Struggles Nederland in een persverklaring. “Een jaar geleden had slechts 15 procent van de CEO’s bestuurservaring in deze niet-traditionele rollen, nu is het meer dan een kwart.”

Bron: Heidrick & Struggles
Bron: Heidrick & Struggles

Een op drie CEO’s van AEX-bedrijf komt van buiten de onderneming

Die bredere bestuurservaring doen CEO’s van AEX-bedrijven vaak op bij andere bedrijf dan waar ze inmiddels aan het roer staan. Zo’n één op de drie CEO’s van AEX-bedrijven is inmiddels een zogenoemde outside hire, ofwel iemand die van buiten de eigen organisatie komtEen jaar geleden gold dit voor slechts negentien procent.

"Er zijn twee mogelijke verklaringen voor deze ontwikkeling", zegt Lampe. "Of AEX-bedrijven hebben het talent binnen hun organisaties niet klaargestoomd voor opvolging óf het huidige macro-economische en geopolitieke klimaat zorgt ervoor dat intern talent ongeschikt wordt bevonden door de Raad van Commissarissen voor een eventuele opvolging."

Jongere blijven wel een stuk langer zitten dan voorheen. De gemiddelde bestuurstermijn bij aanstelling bedroeg vijf jaar geleden nog 7,3 jaar, maar inmiddels is dit opgelopen naar 8,1 jaar. Dit is fors langer dan het wereldwijde en Europese gemiddelde van respectievelijk 6,9 jaar en 6,4 jaar.

Bron: Heidrick & Struggles
Bron: Heidrick & Struggles

Slechts 4% van de Nederlandse CEO's is vrouw

Qua man-vrouw verhoudingen scoren de AEX-bedrijven ondermaats in vergelijking met andere landen. Slechts 4 procent van de CEO's van de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in Nederland is vrouw en dat is ook nog eens een halvering ten opzichte van vorig jaar.

Nancy McKinstry van Wolters Kluwer is momenteel de enige vrouwelijke CEO onder de AEX-bedrijven.

Bron: Heidrick & Struggles
Bron: Heidrick & Struggles

"Ondanks alle initiatieven en diversiteitsquota lukt het AEX-bedrijven vooralsnog niet om meer vrouwelijke leiders aan te stellen. Vergeleken met het wereldwijde gemiddelde van acht procent vrouwelijke CEO’s, doen wij het met slechts vier procent aanzienlijk minder goed", zegt Lampe. "Echte verandering komt van binnenuit, dit geldt ook voor een meer divers bedrijfsleven. Als een organisatie in de kern divers is én het zich daarnaar gedraagt, zul je dat uiteindelijk ook terugzien in de bestuurskamer."

LEES OOK: Dit zijn de 21 populairste banen bij hoogopgeleide studenten en jonge professionals op de arbeidsmarkt