- ‘Managing up’ is een strategie waarmee werknemers hun carrière vleugels kunnen geven.
- Definities lopen uiteen, maar volgens gedragsexperts gaat het om het managen van de relatie met je baas.
- Insider sprak met twee gedragsexperts die uitleggen hoe de strategie kan helpen om je carrière een impuls te geven.
- Lees ook: Overweeg je een radicale carrièrestap? Dit zijn 4 dingen waar je misschien nog niet aan hebt gedacht
De gedachte om je baas te ‘managen’ klinkt wellicht als een moeilijke taak, maar volgens gedragsexperts kan ‘omhoog managen’ helpen om je carrière te bevorderen.
Definities van de term lopen uiteen, maar het gaat eigenlijk om “het managen van de verstandhouding die je met je baas hebt,” zegt Andy Molinsky, professor organisatorisch gedrag aan de Brandeis International Business School in de Amerikaanse staat Massachusetts.
“Het idee om je baas te managen klinkt misschien vreemd”, zegt Molinsky tijdens een interview. “Een definitie ervan is dat je een goede band met je baas onderhoudt, in de zin dat je het goed met je baas kan vinden. Maar ook dat je baas jouw vaardigheden respecteert en de toegevoegde waarde die je hebt voor het bedrijf. Dat is wat ‘omhoog managen’ inhoudt. Het betekent dat je je best doet om de relatie met je baas en de indruk die hij of zij van je heeft, te cultiveren.”
Omhoog managen is ook een vorm van ‘informeel leiderschap’, zegt Wladislaw Rivkin, een hoogleraar in organisatorisch gedrag aan Trinity Business School in Dublin. Volgens hem is het een teken van ‘opkomend leiderschap’ bij een werknemer.
Het betekent volgens Molinsky niet dat je altijd 'ja' tegen je baas zegt, maar ook advocaat van de duivel speelt en eerlijke, en opbouwende kritiek geeft waarmee je baas succes kan boeken.
Als je succesvol omhoog managet, dan kan je baas jou zien als iemand die van essentieel belang is voor het bedrijf. En dat zou bescherming kunnen bieden in tijden van vacaturestops en ontslagrondes.
Dit moet je weten over het managen van je leidinggevende:
Volg de communicatiestijl van je baas
Let op de leiderschapsstijl van je baas en begrijp en imiteer dan hoe hij of zij bij voorkeur communiceert, want dan zal hij of zij meer op je vertrouwen, legt Molinsky uit.
"Probeer de stijl van je baas te begrijpen", zegt hij. "Je wilt deze eigen maken en zo aanpassen dat het nog authentiek genoeg voor je voelt. Je wilt je in zoverre op de stijl van je baas afstemmen dat
"Je moet proberen de stijl van je baas te begrijpen", zegt hij. "Je wilt je daaraan aanpassen voor zover dat voor jezelf voldoende authentiek aanvoelt. Je wilt in staat zijn om je op de stijl van de baas af te stemmen, op welke manier je leidinggevende wil dat er met hem of haar wordt gecommuniceerd, hoe vaak, in welke stijl, om welke vorm, enzovoorts. Maak het leven van je baas zo makkelijk mogelijk."
"Geef je baas de gelegenheid om zich van zijn of haar beste kant te laten zien, dat is waarschijnlijk wederkerig: je baas zal hetzelfde doen voor jou.
"Als je erachter komt wat je manager belangrijk vindt, is het makkelijker om succes te boeken", zegt Dave Kerpen, CEO van softwarebedrijf Likeable Local, eerder tegen Insider. "Het draait niet alleen om je werk doen", vervolgt hij. "Het gaat erom dat je werkt op een manier die je manager helpt zich goed te voelen over zijn of haar eigen werk. Dat je baas het gevoel krijgt het goed te doen."
Molinsky voegt daar aan toe: "Je wilt laten zien dat je waardevol bent. In het bijzonder in belangrijke vergaderingen en belangrijke situaties voor je baas wil je iemand zijn die echt onmisbaar is. Dan word je uitgenodigd voor meer van dergelijke gelegenheden, en daarmee bouw je aan je carrière."
Help taken te delegeren
Je manager steunen en taken op je nemen is een manier om je aanwezigheid en je waarde bij een bedrijf te onderstrepen.
Een manier om dat te doen is je baas te helpen taken te delegeren. Rivkin noemt dat "taakgerichte communicatie, die volgens hem bijdraagt aan opkomend leiderschap.
"Door met de baas en met teamleden veel taakgericht te communiceren, kun je naar voren komen als leider, waardoor er een situatie kan ontstaan dat je mede-manager van het team wordt, of plaatsvervangend manager."
Rivkin legt uit dat dit moet leiden tot communicatie die is gericht op relaties. Dat wil zeggen relaties opbouwen namens je baas, want "een leidinggevende is mogelijk niet in staat, zeker met een groot team, om met elk lid van het team een even goede band op te bouwen."
Rivkin: "Met dat in het achterhoofd kun je de leidinggevende helpen om een goede band te vormen met bepaalde werknemers of bepaalde leden van het team, waarmee je zwakke plekken kunt helpen afdekken. Want veel goede samenwerking is uiteraard afhankelijk van relaties."
Lees meer over carrière:
- Overweeg je een radicale carrièrestap? Dit zijn 4 dingen waar je misschien nog niet aan hebt gedacht
- Van Brazilië tot Kaapverdië: dit zijn 5 landen buiten de EU die visa verstrekken aan ‘digital nomads’ die minder dan €3.000 per maand verdienen
- Juiste kandidaat op juiste plek gaat nog vaak fout bij invullen vacatures: hier moet je bij werving op letten
- Dit zijn 5 manieren om aan je persoonlijke branding te werken en waardering te krijgen voor de kwaliteiten die je uniek maken