Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:27

Rebecca Stephens weet wat er voor nodig is om een doel voor jezelf te stellen en het ook daadwerkelijk te bereiken. 

In 1993 werd ze de eerste Britse vrouw die de Mount Everest beklom, waarnaar ze de top van de hoogste berg op elk van de zeven continenten op aarde wist te bereiken. 

In haar boek ‘Making It Happen: Lessons from the Frontline of Strategy Execution’ spreekt Stephens, die ook als consultant werkt, met tientallen mensen die met hun expertise of in hun sector ontzettend succesvol zijn geworden. 

In de meeste gevallen zijn het ‘gewone’ mensen, die bijvoorbeeld als arts of als leraar werken. Maar allemaal hebben ze uitdagingen overwonnen om bepaalde doelen in hun werk of persoonlijk leven te behalen. 

Er bestaat geen twijfel over dat geluk hebben een rol kan spelen bij het verwezenlijken van sommige doelen, maar Stephens zegt dat de succesvolle mensen die zij sprak toch allemaal bepaalde eigenschappen met elkaar gemeen hebben.

Ze zijn doelgericht

Volgens Stephens is het idee van een "duidelijke koers" ongelooflijk belangrijk. "Iedereen die ik interviewde belichaamde wat ze wilden bereiken", zegt ze. “Op een bepaald moment in hun leven groeide er een gevoel van bevestiging dat wat ze deden het juiste was en dat ze voorbestemd waren dit te doen.”

Deze doelgerichtheid en passie zijn twee eigenschappen die ook psychologe Angela Duckworth benadrukt in haar bestseller 'Grit'. Duckworth definieert 'grit' als het doorzettingsvermogen en de passie die nodig is om langetermijndoelen te bereiken. 

Dat betekent echter niet per se dat succesvolle mensen met deze doelgerichtheid geboren worden. Volgens Stephens is het wel zo dat mensen die al op jonge leeftijd weten wat ze willen doen, dat vaak ook voor elkaar krijgen. Voor anderen duurt het juist vele jaren of soms zelfs hun hele leven voor ze uitvinden wat hen werkelijk een gevoel van voldoening geeft.

Ze zijn pro-actief

Alle mensen die in Stephens' boek aan bod komen, zijn de drijvende kracht achter de projecten die hun succesvol maken. Ze zijn pro-actief, zelfs tijdens tegenslagen.

"Mensen voelen zich soms een klein radertje in een gigantisch systeem, omdat de problemen in de wereld enorm zijn", zegt Stephens. “Zaken zoals de pandemie of klimaatverandering voelen zo groot, dat het onmogelijk lijkt daar als individu iets aan te kunnen bijdragen. Dus negeren we het probleem in plaats daarvan maar.”

"De mensen die wel hun doelen weten te bereiken, hebben een essentiële drive die hen het gevoel geeft dat er geen andere keuze is dan actie te ondernemen. Ze geloven dat je altijd invloed kunt uitoefenen en zo de toekomst kunt beïnvloeden", legt ze uit.

Ze begrijpen de waarde van mensen 

“Iets dat op school vaak over het hoofd gezien wordt, is dat sociale vaardigheden ertoe doen”, zegt Stephens. "Het is prachtig als je slim genoeg bent om een diploma te behalen op Oxford, maar het is misschien nog wel belangrijker dat je goed kunt samenwerken met anderen."

Hoewel alle mensen in haar boek hun succes hebben weten te bereiken door hun eigen doortastendheid, deden ze dit niet alleen. “Het hebben van soft skills is ontzettend belangrijk om niet alleen het meeste uit jezelf, maar ook uit anderen te halen”, zegt ze.  

Het kostte Stephens zelf tijd om te leren dat hulp accepteren geen zwakte is. "Geven aan andere mensen is heel belangrijk, maar weten wanneer je je hand moet uitsteken en om hulp durven vragen, is misschien wel nog belangrijker."

LEES OOK: 14 dingen die je als 30’er kunt doen om de rest van je leven wél succesvol te zijn