• Cao-lonen zijn in december met gemiddeld 2,6 procent gestegen, een half procent meer dan het gemiddelde over heel het afgelopen jaar, meldt de Algemene Werkgeversvereniging Nederland.
  • De werkgeversadviseur verwacht dat de loonsverhogingen in nieuwe cao’s komende maanden verder zullen toenemen.
  • Met een gemiddelde loonstijging van 2,6 procent dreigen werknemers er nog steeds in koopkracht op achteruit te gaan.
  • Lees ook: Stijgende energieprijzen zorgen voor extra koopkrachtverlies van €9 tot €116 per maand, volgens Nibud

Cao-lonen zijn in december harder gestegen dan in de voorgaande maanden. Salarissen gingen in de cao’s die werkgevers en werknemers in de laatste maand van 2021 afsloten gemiddeld 2,6 procent omhoog, heeft de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) berekend. Dat is meer dan het gemiddelde over heel het afgelopen jaar van 2,1 procent.

De AWVN, die zichzelf de belangrijkste adviseur van Nederlandse werkgevers voor arbeidsvoorwaarden noemt, verwacht dat de loonsverhogingen in nieuwe cao’s komende maanden verder zullen toenemen. Volgens de organisatie gaat het om een normaal patroon waarin loonafspraken met vertraging de economische groei of krimp volgen.

Onder de gemiddelde stijging gaan grote verschillen schuil. In sectoren die hard geraakt zijn door de coronapandemie gingen werknemers er niet of nauwelijks op vooruit. Dat was bijvoorbeeld het geval in de horeca en de cultuursector. Daar staat tegenover dat werknemers in de industrie en groothandel er bovengemiddeld meer loon bijkregen.

De contractloonstijging per sector. Foto: AWVN/Screenshot
De contractloonstijging per sector. Foto: AWVN/Screenshot

Met een gemiddelde loonstijging van 2,6 procent dreigen werknemers er overigens nog steeds in koopkracht op achteruit te gaan. Voor heel 2022 rekent De Nederlandsche Bank namelijk op 3 procent inflatie.

LEES OOK: Wil je een hoger salaris in 2022? 4 tips over hoe je dat kan aanpakken