• Bijhouden wat je eet kan helpen bij het afvallen, omdat je er zo voor kan zorgen dat je minder eet dan je verbrandt.
  • Maar je hoeft niet van elke maaltijd de calorieën te tellen. Het helpt ook als je dat 40 procent van de tijd doet, zo blijkt uit een nieuwe studie.
  • Om gezonder te worden is volhouden belangrijker dan perfectie, zeggen de onderzoekers.
  • Lees ook: 3 manieren waarop je meer kan eten en toch kan afvallen, volgens diëtisten

Je hoeft niet elke calorie die je eet te gaan tellen als je af wil vallen. Volgens nieuw onderzoek is het om resultaat te bereiken genoeg om 40 procent van de tijd bij te houden wat je eet.

Onderzoekers van de Universiteit van Connecticut en WW (voorheen Weight Watchers) hebben data geanalyseerd van 153 gebruikers van de WW-app om te bepalen wat de samenhang is tussen het tellen van calorieën en afvallen. 

Ze verdeelden de deelnemers over drie groepen op basis van hoe vaak ze hun maaltijden en snacks bijhielden in de app. Zoals te verwachten viel wist de groep die het best hun calorieën bijhield (zo’n 70 procent van de tijd) het meest af te vallen, zo’n 10 procent van hun lichaamsgewicht in de zes maanden dat het onderzoek duurde.

Maar ook mensen die in de loop van de tijd minder goed gingen bijhielden wat ze eten wisten af te vallen, blijkt uit het in juni in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity gepubliceerde onderzoek.

De mensen die zo'n 40 procent van de tijd hun calorieën telden wisten nog altijd zo'n 5 procent van hun lichaamsgewicht kwijt te raken. Dat is volgens hoofdauteur Ran Wu genoeg voor een beduidend betere gezondheid. 

"Het belangrijkste punt is dat het niet nodig is om elke dag calorieën te tellen om toch fors af te vallen", zegt Wu in een persbericht.

Waarom het bijhouden van calorieën helpt bij afvallen

Door in de gaten te houden wat je eet, ook als je maar een deel van de tijd calorieën telt, word je meer bewust van je dieet en maak je gezondere keuzes, zei personal trainer Jordan Syatt eerder al eens tegen Insider. 

Hoe je dan ook bijhoudt wat je eet, het is altijd goed om meer eiwitten en vezels toe te voegen aan je dieet om je eetlust onder controle te houden en afvallen te stimuleren, zeggen diëtisten tegen Insider. 

Kleine duurzame veranderingen kunnen de sleutel zijn om je gezondheid te verbeteren en je gewicht in de loop van de tijd op peil te houden, zegt medeauteur Sherry Pagoto van het onderzoek van de Universiteit van Connecticut.

"Mensen hebben vaak het idee dat ze 25 kilo moeten afvallen om gezonder te worden, maar we zien al veranderingen in bloeddruk, de vethuishouding, kans op hart- en vaatziekten en het risico op diabetes als mensen 5 tot 10 procent van hun lichaamsgewicht kwijtraken", zegt ze in het persbericht. 

Dat is ongeveer een kilo per week gedurende een half jaar. Dat wordt gezien als een gezond tempo om af te vallen

Om te zien hoe mensen op lange termijn hun streefgewicht vast kunnen houden, is meer onderzoek nodig. Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen die een dieet volgen vaak op korte termijn kilo's kwijt weten te raken, maar na een jaar weer aankomen tot soms boven hun oorspronkelijke gewicht.

LEES OOK: Zo komt Arnold Schwarzenegger, die voor 80% veganistisch eet, aan z’n eiwitten