• Het Amerikaanse luxemerk Cadillac heeft zijn nieuwe superluxueuze elektrische auto onthuld: de Celestiq.
  • De lange, lage sedan krijgt een vanafprijs van ongeveer 300.000 dollar. Voor dat bedrag maakt Cadillac elke auto met de hand volgens de specifieke wensen van de klant.
  • De fabrikant belooft dat de Celestiq een actieradius van 480 kilometer zal hebben. De productie start volgend jaar.
  • Lees ook: Mercedes-Benz EQE SUV haalt maximaal 590 kilometer op een volle lading

Het merk dat Amerikaanse luxe definieerde komt nu met een antwoord op de elektrische toekomst.

Op dinsdag onthulde fabrikant General Motors officieel de Cadillac Celestiq, een ultraluxe, emissieloze sedan die de strijd aan moet gaan met auto’s van merken als Rolls-Royce en Bentley.

Daarnaast maakt de auto deel uit van GM’s plan om tegen 2035 alleen nog maar elektrische voertuigen te verkopen. 

De Cadillac Celestiq.
De Cadillac Celestiq.
Cadillac

De Celestiq begint bij een vanafprijs van ongeveer 300.000 dollar. Daar komen nog afleveringskosten en opties bij. Het kiezen van opties gaat niet met de standaard optielijst.

Kopers van de Celestiq doen dat in samenwerking met een persoonlijke conciërge die hen door het aankoopproces zal begeleiden. Elke Celestiq wordt met de hand gebouwd volgens de specificaties van de klant.

Het is dan ook begrijpelijk dat het merk de jaarlijkse productie beperkt tot "een extreem laag volume." De productie begint in december 2023. 

De Cadillac Celestiq.
De Cadillac Celestiq.
Cadillac

Met dat forse prijskaartje krijg je een sedan met de uitstraling van een conceptauto. Hij oogt uitzonderlijk lang en heeft een aflopende achterkant die doet denken aan EV's zoals de Porsche Taycan en Mercedes-Benz EQS. 

De Cadillac Celestiq.
De Cadillac Celestiq.
Cadillac

Het interieur van de Celestiq wordt gekenmerkt door strakke lijnen en minimalisme. Toch hield Cadillac zich niet in op het gebied van schermen: Er zijn er vijf. Twee daarvan zijn verwerkt in een 55-inch metend display op het dashboard. Dit geheel wordt bediend met een kristallen draaiknop. 

De Cadillac Celestiq.
De Cadillac Celestiq.
Cadillac

Dan is er nog een schuin geplaatst 'Front Command Center' op de middenconsole. Achterpassagiers worden niet overgeslagen: Zij krijgen een 'Rear Command Center'. Elk heeft een 12,6-inch scherm op de rugleuning van de voorstoel.

De Cadillac Celestiq.
De Cadillac Celestiq.
Cadillac

Binnenin heeft de Celestiq sfeerverlichting, een grote hoeveelheid leder en een glazen dak dat met een druk op de knop kan worden getint. Het dak heeft vier zones die onafhankelijk van elkaar kunnen worden bediend. 

De Cadillac Celestiq.
De Cadillac Celestiq.
Cadillac

Kopers kunnen een actieradius van 480 kilometer verwachten uit een 111 kWh batterij, aldus Cadillac. De Celestiq krijgt vierwielaandrijving dankzij een elektromotor op de voor- en achteras. Samen produceren ze 600 pk en 868 Nm koppel.

De auto tikt de 100 km/u aan na een korte sprint van 3,8 seconden, schat Cadillac. Het merk heeft de auto ook uitgerust met meesturende achterwielen om de draaicirkel van de kolos binnen de perken te houden.

De Cadillac Celestiq.
De Cadillac Celestiq.
Cadillac

De Celestiq is de eerste auto van een brede elektrificatiestrategie van GM waarmee het belooft elektrische auto's in vele carrosserieën en prijsklassen op de Amerikaanse wegen te brengen. Aan de meer betaalbare kant van het spectrum komt de Chevrolet Equinox EV, met een vanafprijs van 30.000 dollar. 

Huidige modellen zoals de Chevy Bolt EUV en Cadillac Lyriq SUV en toekomstige modellen zoals de GMC Sierra EV en Chevy Silverado EV pick-up trucks vormen de middenmoot.

LEES OOK: De nieuwe elektrische Jeep Avenger haalt 550 kilometer op een volle lading, maar alleen in de stad