Cacaoprijzen rijzen de pan uit nu het basisingrediënt voor chocolade te maken heeft met een enorme leveringscrisis die alleen maar erger lijkt te worden.

De cacaoprijs heeft vrijdag de recordniveaus van deze week aangescherpt en noteerde boven de 11.000 dollar per ton. Dit komt neer op een stijging van meer dan 150 procent sinds de start van dit jaar.

Teruglopende voorraden zijn de hoofdoorzaak van deze gigantische prijsstijging, die wordt gedreven door slecht weer en plantziektes in belangrijke productiegebieden als de Ivoorkust en Ghana. Tegelijkertijd blijft de beloning voor lokale boeren achter, waardoor ze niet kunnen investeren in een uitbreiding van de productie om de vraag bij te benen, meldt persbureau Bloomberg.

Cacao-oogst Nigeria bedreigd door overstromingen

De problemen lijken zich op te stapelen, want de productievoorspellingen van cacao voor Nigeria zijn naar beneden bijgesteld, nu het land zich opmaakt voor enorme overstromingen. Meer dan 90 procent van de cacaoproductie van Nigeria bevindt zich in gebieden die te maken krijgen met overstromingen, waardoor men er rekening mee houdt dat de verliezen gigantisch zullen zijn.

De mondiale productie zal naar verwachting zo'n 374.000 ton achterlopen op de vraag dit seizoen, verwacht de International Cocoa Organization.

Er zijn al cacaohandelaren die helemaal geen bonen meer hebben. Zowel in Ghana en de Ivoorkust worden leveringen uitgesteld. Een voorbeeld hiervan is dat de Ghana Cocao Board heeft voorgesteld om 250.000 ton naar het volgende seizoen over te hevelen, zeggen bronnen tegen de Financial Times.

Dit alles vindt uiteindelijk zijn weg naar de portemonnee van de consument. De prijzen van chocolade gaan naar verwachting flink stijgen.

LEES OOK: Een kopermijn in Panama met een waarde van $10 miljard ligt al vijf maanden stil – dat is één van de oorzaken van stijging van de koperprijs