De sluiting van een enorme mijn in Panama is een van de belangrijkste redenen waarom de wereld een tekort aan koper heeft, meldt persbureau Bloomberg.

De prijs van koper is dit jaar met meer dan 11 procent gestegen. Dat heeft alles te maken met een toenemende onbalans tussen vraag en aanbod: koper is een belangrijke grondstof voor onder meer groene energieprojecten waarbij elektriciteit een grote rol speelt. Maar het lukt mijnbouwers niet om aan de vraag te voldoen.

“Het krappe aanbod van kopermijnen beperkt in toenemende mate productie”, schreven analisten van Bank of America afgelopen week in een rapport.

Een belangrijke rol speelt de Cobre Panamá-mijn, die een waarde een 10 miljard dollar heeft. De Panamese mijn ligt sinds november stil. Vóór de sluiting produceerde de mijn 1,5 procent van het wereldwijde koperaanbod, aldus Bloomberg.

De mijn kan in beginsel genoeg koper leveren om elk jaar vijf miljoen elektrische voertuigen te bouwen.

Kopermijn in Panama wordt politieke twistappel

De mijn is eigendom van First Quantum, een in Canada gevestigd mijnbouwbedrijf dat de reputatie heeft te streven naar hoge winstmarges tegen relatief lage investeringen.

Toen First Quantum Cobre Panamá in handen kreeg via een vijandige overname, kon het Canadese bedrjf profiteren van een oude belastingovereenkomst die voordelig was voor de producent. Deze overeenkomst leverde de regering van Panama weinig belastinginkomsten op. Dat zorgde in Panama voor veel onvrede.

Hoewel de kwestie uiteindelijk werd opgelost, voedden de economische problemen ten tijde van de coronacrisis de woede onder de Panamamese bevolking. Bouwvakbond Suntracs leidde protesten tegen de exploitatie van de Cobre Panamá-mijn en er brak onrust uit onder de bevolking.

De onlusten leidden uiteindelijk tot een nationaal referendum over wat er met de mijn moest gebeuren, wat afgelopen november tot de sluiting leidde. Sindsdien is de koers van het aandeel van First Quantum met bijna 15 procent gedaald.

Het bedrijf reageerde niet onmiddellijk op het verzoek om commentaar van Business Insider.

LEES OOK: Waarom het nog niet gedaan is met stijging van de goudprijs, volgens een econoom die opmars richting $3.000 ziet