Door de week brengt Business Insider dagelijks voor de lunch een kort bulletin met het belangrijkste zakelijke nieuws van de dag. Dit is wat je moet weten op vrijdag 24 maart 2023.

Werkgeversclubs VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op de stikstofregels te versoepelen. De werkgeversverenigingen willen zo voorkomen dat Nederland nog verder ‘op slot’ komt te zitten. Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW wil dat ecologen per gebied gaan vaststellen hoeveel stikstof de natuur kan verdragen.


Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat studieleningen renteloos moeten zijn, blijkt uit een peiling van persbureau ANP en Kieskompas. Door de lage rente konden studenten jarenlang vrijwel gratis lenen, maar sinds dit jaar betalen ze weer rentetarieven tussen de 0,46 procent en 1,78 procent. Onder jongvolwassenen is de animo om de rente op studieleningen af te schaffen het grootst: 8 op 10 ondervraagden is daar voorstander van.


De bitcoin is dit jaar al zo’n 70 procent in waarde gestegen. Sommige enthousiastelingen zien de cryptomunt nog veel verder doorstijgen. Marshall Beard van cryptobeurs Gemini zegt tegen CNBC dat een prijs van 100.000 dollar een serieuze mogelijkheid is. Het optimisme wordt mede veroorzaakt door de wijze waarop de bitcoin heeft standgehouden na het omvallen van Silicon Valley Bank.


Na de monsterzege van de partij BBB gaat de formatie van een nieuw bestuur in de provincies van start. Vakuitgave Binnenlands Bestuur heeft een overzicht gemaakt van de heetste politieke hangijzers per provincie. In Gelderland staat de stikstofuitstoot centraal, in Noord-Holland is het staalproducent Tata Steel die het toneel opeist.


Als voormalig president Donald Trump wordt aangeklaagd in de staat New York, kan dat leiden tot gewelddadig verzet van zijn aanhangers. Dat zegt Trump zelf. Het is al de derde keer dat Trump suggereert dat er politieke onrust in de VS op handen is. Trump wordt mogelijk aangeklaagd in de affaire rond de betaling van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016.


Dit was het belangrijkste nieuws van 24 maart 2023. Abonneer je op de audioversie van het Business Insider Lunchbulletin.