• Fastfoodketen Burger King introduceert volgend jaar herbruikbare Whopper-doosjes en bekers.
  • Het project om afval te verminderen begint in New York, Portland en Tokio, maar moet snel uitgebreid worden naar andere locaties.
  • Klanten betalen statiegeld voor de herbruikbare doosjes en bekers en krijgen dat terug als ze die na de maaltijd weer inleveren.

Fastfoodketen Burger King introduceert volgend jaar herbruikbare Whopper-dozen en drinkbekers om de hoeveelheid afval te verminderen.

In eerste instantie alleen in New York, Portland en Tokio, maar het is de bedoeling het duurzame project snel uit te breiden naar andere locaties.

Volgens Burger King kunnen de doosjes en bekers “veilig worden schoongemaakt en opnieuw gevuld”. Klanten kunnen bij hun bestelling kiezen voor de duurzame optie en betalen dan statiegeld dat ze weer terugkrijgen als ze de doosjes en bekers na de maaltijd weer inleveren.

Dat is net iets anders dan het bekende model van koffieketen Starbucks voor herbruikbare bekers. Bij Burger King worden de klanten geen eigenaar van de doosjes en bekers en nemen ze die niet mee naar huis, terwijl dat bij Starbucks wel het geval is. Het is meer een huurmodel.

Sommige ketens, waaronder Starbucks en Dunkin' Donuts, zijn gestopt met refills van herbruikbare bekers als veiligheidsmaatregel in de coronacrisis. Dat probleem speelt bij Burger King veel minder, omdat de doosjes en bekers in de restaurants zelf worden schoongemaakt.

Lees meer over duurzame initiatieven: