Een 29-jarige Nederlander is donderdag in India zwaar mishandeld, nadat hij betaalde voor zijn lunch met een bankpas van internetbank Bunq. Omdat de pas felle regenboogkleuren heeft, dachten Indiase mannen dat hij homoseksueel was.

Dat melden Bunq-oprichter Ali Niknam en reisrisicobedrijf Traveller Assist, die de man bijstaat met zijn reisverzekering.

De Nederlander wilde afrekenen bij een café in de Noord-Indiase stad Lucknow. Toen hij zijn bankpas tevoorschijn haalde, werd hij uitgescholden door een groep van acht tot tien mannen tussen de 18 en 25 jaar. Ze maakten homofobe opmerkingen, gooiden de man op de grond en begonnen hem te slaan en schoppen.

De man is met ernstige kneuzingen aan gezicht en hoofd naar een lokaal ziekenhuis gebracht. Daar is hij een nacht gebleven ter observatie. Onduidelijk is of de aanvallers zijn gearresteerd.

Volgens een woordvoerder van Bunq is een dergelijk incident nog niet eerder voorgekomen. Wel schrijft oprichter Niknam dat hij eerder de suggestie kreeg van sommige klanten om de passen “minder gay” te maken.

Daar piekert hij niet over: “Alsof homo zijn op de een of andere manier slecht zou zijn. Zwart, wit, geel, paars, homo, hetero, bi: uiteindelijk zijn we allemaal mens.” Volgens Niknam staan de kleuren voor “het geluk en het plezier dat mensen associëren met het zien van de regenboog”.

Lees ook op Business Insider