IT-ondernemer Ali Niknam blijft maar geld pompen in zijn onlinebank Bunq. Het zeven jaar oude fintechbedrijf boekte vorig jaar 11 miljoen euro verlies, schrijft het Financieele Dagblad op basis van de jaarcijfers die vrijdag zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

En dus trekt Niknam, die ook oprichter is van domeinregistratie- en webhostingbedrijf TransIP, opnieuw de portemonnee. Hij stopte tot nu toe bijna 45 miljoen euro in Bunq om de rode cijfers te compenseren.

“Zolang het verlies rond de 10 miljoen euro blijft, dan kan ik dat veroorloven vanuit mijn andere bedrijf”, zegt hij tegen het FD. TransIP fuseerde in juni met het Belgische Combell om zo de eerste Belgische unicorn te vormen.

Bunq wil zich onderscheiden op het gebied van privacy en dienstverlening. Niknam profileert zijn bedrijf als IT-platform voor digitaal bankieren, waarmee klanten alles regelen met een app en de IT-systemen via zogenoemde API’s zijn opengezet voor andere programmeurs om bijvoorbeeld de rekening aan een boekhoudpakket te koppelen.

De jonge bank begon eenvoudig met alleen een app, maar heeft het aantal diensten de laatste jaren uitgebreid met onder meer een spaarrekening en een travel card. Daarbij luistert Bunq goed naar wat de community wil.

Het aantal klanten houdt Bunq geheim, net als de omzet. Maar duidelijk is wel dat de onlinebank drijft op de inkomsten van gebruikers. Particuliere klanten betalen 7,99 euro per maand voor een premium-account en een zakelijke rekening kost maandelijks 9,99 euro.

De inkomsten van gebruikers kwamen in 2018 uit op 3,1 miljoen euro, ruim vier keer zo veel als een jaar eerder. Deel je dat bedrag door de jaarlijkse kosten van een Bunq-rekening, dan kom je uit op zo'n 30.000 betalende klanten. Volgens Niknam zijn het er zelfs iets meer, maar hij wil tegenover het FD geen exacte aantallen noemen.

En er is meer goed nieuws. Het bedrag dat de bank in bewaring heeft, verdubbelde vorig jaar tot 211 miljoen euro. Bunq blijft dus flink groeien. Daarmee ligt de 38-jarige Niknam nog steeds op koers om zijn droom waar te maken: uitbreiden naar de VS en Bunq naar de beurs brengen.

Lees meer: