De Nederlandse verzekeraar Vivat, waaronder merken als Reaal en Zwitserleven vallen, staat al maanden in de etalage. Maar wie wordt de koper?

Ten minste vijf private-equitypartijen zijn van plan een bod uit te brengen op Vivat, zeggen ingewijden maandag in Het Financieele Dagblad.

De voormalige verzekeringstak van het in 2013 genationaliseerde SNS Reaal kwam drie jaar geleden in handen van het Chinese conglomeraat Anbang. Maar dat staat inmiddels zelf onder curatele van de Chinese overheid.

In de zomer van 2018 gaven de Nederlandse verzekeraars Aegon en ASR toegezegd een overname te onderzoeken. Ook de Duitse verzekeraar Allianz, die in Nederland een kleine dochtermaatschappij heeft, wordt genoemd als kandidaat.

Het Chinese conglomeraat Anbang wil van Vivat af. De Chinezen hopen er naar verluidt 2 miljard euro voor te krijgen. Volgens de bronnen staan Athora (een verzekeringsbedrijf  waarvan private-equityfirma Apollo één van de grotere aandeelhouders is), Blackstone, Cinven, CVC en TSSP (van TPG) in de rij om een bod uit te brengen op de hele verzekeraar of op onderdelen ervan.

Ze krijgen daarbij concurrentie van traditionele verzekeraars, waaronder de Nederlandse partijen Aegon en ASR en het Duitse Allianz. Alle financiële partijen zouden graag samenwerken met een strategische koper als Aegon of ASR.

Het verkoopproces gaat volgens de krant deze week van start. De verwachting is dat het verkoopproces tegen de zomer is afgerond.

Overnamestrijd rond Vivat

Verzekeringsbedrijf Athora is een relatief jong bedrijf, opgericht in 2014 zonder enige aanwezigheid in Nederland. Een van de grotere aandeelhouders van Athora is Apollo Management, een private-equitybedrijf. Dergelijke partijen vereisen hoge rendementen en zijn bereid om agressief te werk te gaan om dit te bereiken.

Voor opkoopfondsen zijn hogere overnamebedragen makkelijker op te brengen dan voor Nederlandse verzekeraars. Maar tegelijk zijn er mogelijk zorgen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

“Athora heeft voornamelijk financiële motieven en zal minder oog hebben voor de polishouders dan een bestaande speler in de Nederlandse verzekeringsmarkt”, vertelde analist Albert Ploegh van ING eerder tegen Business Insider. Dat is ook waarom Athora waarschijnlijk de minst geprefereerde optie zal zijn DNB. Die moet de overname goedkeuren.

Lees de volledige analyse over de overnamestrijd rond Vivat op Business Insider »