De Nederlandse kinderwagenfabrikant Bugaboo gaat in de verkoop. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf zou volgens Het Financieele Dagblad zo’n 200 miljoen euro moeten opleveren.

De zwagers en oprichters Max Barenbrug en Eduard Zanen gaan al jaren ruziënd over de Bugaboo-burelen. Barenbrug, de ontwerper, en Zanen, die de commerciële kant bestiert, zagen de breuk al enigszins aankomen. In 2012 lieten ze vastleggen dat als een van de twee het vertrouwen in de ander kwijt was, ze beiden hun aandelen aan een derde partij zouden verkopen.

Zanen bereikte die vertrouwensbreuk vorig jaar al, toen hij zijn zwager in februari liet weten dat het zo niet verder kon. Eerdere bemiddelingspogingen waren op niets uitgelopen. De Volkskrant schreef indertijd dat het ‘zou gaan om botsende karakters’ tussen de eigenaren.

Barenbrug weigerde echter de verkoop, waarop Zanen naar de rechter stapte om via die route zijn zwager te sommeren aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, op straffe van een dwangsom van 10 miljoen euro.

Sex and the City

Barenbrug ontwierp zijn eerste kinderwagen als afstudeerproject aan de Design Academy van Eindhoven, in 1995. Bugaboo werd pas in 1999 een commercieel succes nadat Barenbrug en Zanen besloten een eigen fabriek op te zetten.

Bugaboo werd internationaal een hit nadat een kinderwagen van de Nederlandse fabrikant te zien was in de immens populaire tv-serie Sex and the City.

Het bedrijf heeft inmiddels een omzet van 150 miljoen euro, een bruto bedrijfsresultaat van ongeveer 20 miljoen euro en telt 1.300 medewerkers. De producten zijn in vijftig landen verkrijgbaar.

De verwachting is dat Bugaboo in de zomer wordt verkocht.