De twee oprichters van de Nederlandse kinderwagenfabrikant Bugaboo, Max Barenburg en zijn zwager Eduard Zanen, hebben mot.

Volgens De Telegraaf weigert de ontwerper van de populaire wagen, Max Barenburg, om zijn helft van de aandelen in Bugaboo International aan een derde te verkopen. Dat terwijl hij vijf jaar geleden samen met zijn zwager en mede-aandeelhouder in een overeenkomst heeft vastgelegd dat wel te doen.

Zanen wil nu via de rechter op straffe van een dwangsom van 10 miljoen euro Barenberg sommeren om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

Impasse tussen aandeelhouders Bugaboo

Het is niet voor het eerst dat de oprichters niet door een deur kunnen. Het bedrijf is in een impasse geraakt dankzij aanhoudende ruzies, dé reden voor de geëiste verkoop.

Waar ging het eerder mis? Aandeelhouder Barenburg bemoeit zich, tot grote ergernis van Zanen, met de dagelijkse gang van zaken bij Bugaboo terwijl hij geen formele functie meer heeft. Ook stuurde hij de financieel directeur met een gouden handdruk de laan uit, zonder enig overleg. En worden er notulen van managementvergaderingen voor Zanen achtergehouden, zo stelt hij volgens  De Telegraaf.

Bugaboo grote hit

Bugaboo werd in 1999 opgericht door de twee zwagers. Het ontwerp voor de kinderwagen ontstond tijdens het afstudeerproject van Barenburg aan de Design Academy in Eindhoven. Vijf jaar zochten ze vervolgens naar een goede fabrikant in China en Taiwan om uiteindelijk in 1999 de productie in eigen hand te nemen.

Al snel werd de kinderwagen een regelrecht succes, zeker nadat het de wagen in een uitzending van de Amerikaanse serie Sex & The City te zien was en ook Hollywood hem omarmde. Inmiddels worden de producten in ruim vijftig landen verkocht en telt het bedrijf meer dan 1.200 werknemers.

LEES OOK: LeasePlan, één van de twee grootste leasebedrijven van Nederland, bekijkt optie voor beursgang