• In totaal krijgen 192.155 ondernemers de komende dagen een naheffingsaanslag, omdat ze eind januari te laat waren met het indienen of betalen van hun btw-aangifte.
  • Op het te laat indienen van de aangifte staat een boete van 68 euro en op het te laat betalen een boete van 3 procent van het verschuldigde btw-bedrag.
  • De Belastingdienst deelt 3 tips om een naheffingsaanslag te voorkomen.
  • Lees ook: Belastingdienst heeft te weinig mensen voor handmatige controle belastingaangifte

Bijna 200.000 ondernemers krijgen de komende dagen een naheffingsaanslag, omdat ze eind januari te laat waren met het indienen of betalen van hun btw-aangifte. Op het te laat doen van aangifte staat een boete van 68 euro en op het te laat betalen een boete van 3 procent van het verschuldigde bedrag met een minimum van 50 euro.

Ook staat op de naheffingsaanslag vaak een schatting van de verschuldigde btw, die meestal hoger is dan het bedrag dat je daadwerkelijk moet betalen. De Belastingdienst weet niet hoeveel facturen je hebt verstuurd en ontvangen en dus ook niet hoeveel btw je hebt betaald of ontvangen.

In totaal waren er eind januari 192.155 ondernemers te laat met het indienen of betalen van hun btw-aangifte, zo meldt de fiscus in een persbericht.

De Belastingdienst deelt drie tips om een naheffingsaanslag en de bijbehorende boete en administratieve rompslomp te voorkomen:

  1. Doe altijd btw-aangifte. Oók als je het afgelopen kwartaal geen omzet had.
  2. Doe je btw-aangifte op tijd én betaal direct. Dat kan in Mijn Belastingdienst Zakelijk met iDEAL. Je kunt de betaling ook inplannen, als je dat prettiger vindt.
  3. Noteer de deadlines voor de btw-aangifte in je agenda en stel waarschuwingen in. De deadlines zijn ieder jaar hetzelfde: op 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober.

LEES OOK: Zwartspaarder ontglipt aan fiscus: 3 dingen die staatssecretaris Van Rij wil doen