De Europese Commissie gaat akkoord met de overname van bierbrouwer SABMiller door zijn grote concurrent AB InBev. Door die fusie ontstaat het grootste bierbedrijf ter wereld.

De commissie vreesde eerder dat de twee grootmachten samen een te dominante positie op de wereldwijde biermarkt zouden krijgen, waardoor ze hun prijzen zouden kunnen verhogen.

De afgelopen tijd is bijna de hele Europese divisie van SABMiller verkocht, waardoor die vrees is weggenomen, concludeerde Brussel dinsdag. In het kader van de megabierfusie werden onder meer Grolsch en het Italiaanse Peroni verkocht aan het Japanse Asahi.

Grootste bierbrouwer

AB InBev is de maker van onder meer Stella Artois, Leffe, Corona en Budweiser. De onderneming is nu al de grootste bierbrouwer ter wereld, nadat het Braziliaanse Ambev fuseerde met Interbrew uit België en AnheuserBusch uit de VS. Buiten de VS is AB Inbev de grootste bottelaar van Pepsi.

Het Zuid-Afrikaanse SABMiller is naast Grolsch en Peroni bekend van onder meer Miller en het Tsjechische merk Pilsner Urquell, dat echter ook wordt verkocht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl