Het Britse kabinet beperkt de betrokkenheid van Huawei bij het 5G-netwerk. Tegen 2027 mag er helemaal geen apparatuur meer van het Chinese technologieconcern in het netwerk worden gebruikt.

Huawei wordt door de VS onder meer beschuldigd van spionagepraktijken. Dat land vindt het waanzin om het gebruik van de technologie van Huawei mogelijk te maken.

Tot woede van de VS ondertekende de Britse premier Boris Johnson in januari een 5G-overeenkomst, waardoor Huawei bepaalde “niet-kernonderdelen” voor het Britse netwerk mocht gaan leveren.

Johnson krabbelt nu terug vanwege de impact van nieuwe Amerikaanse sancties. Die hebben volgens Londen invloed op Huaweis vermogen om in de toekomst een betrouwbare leverancier te blijven.

De Britse regering eist dat telecombedrijven de betrokkenheid van het Chinese bedrijf Huawei bij het Britse 5G-netwerk afbouwen.

Tegen 2027 mag er helemaal geen apparatuur van Huawei meer in het netwerk worden gebruikt, zegt minister van Cultuur Oliver Dowden. Tegen het einde van het jaar moet het voor telecombedrijven verboden worden om nieuwe 5G-apparatuur van Huawei te installeren in het Verenigd Koninkrijk.

“Dit was geen makkelijke beslissing, maar het is de juiste voor de Britse telecomnetwerken, onze nationale veiligheid en voor onze economie”, vertelde Dowden in het Britse parlement.

In de aanloop naar de aankondiging stapte John Browne, de voorzitter van de Britse tak van het Chinese Huawei, op.

Eerder werd al bekend dat exploitanten de rol van Huawei in hun netwerk tegen 2023 al moesten beperken tot 35 procent. Dat percentage gaat nu dus naar nul.

Huawei is teleurgesteld over de Britse beslissing

Dat de techniek van de techgigant pas in 2027 hoeft te zijn verwijderd is een meevaller voor Britse telecombedrijven. Zij vreesden eerder dat ze miljarden extra moesten uitgeven om de Chinese apparatuur sneller uit het 5G-netwerk te verwijderen.

Toch levert ook deze beslissing een vertraging op van de uitrol van 5G in het Verenigd Koninkrijk van twee tot drie jaar met tot twee miljard pond bijkomende kosten.

Huawei laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn en noemt de beslissing "slecht nieuws voor iedere Brit met een mobiele telefoon". Het Chinese bedrijf staat erop dat de Britse regering het besluit heroverweegt.

Zorgen over de betrouwbaarheid van Huawei-technologie

Met het besluit maakt de Britse regering van premier Boris Johnson een ommekeer in het beleid.

Groot-Brittannië kondigde in januari aan dat Huawei een rol mocht spelen bij het aanleggen van de 5G-infrastructuur, tot woede van de regering-Trump. De VS dringt aan op een totale ban van Huawei, omdat het bedrijf zou spioneren voor de Chinese overheid. Huawei ontkent dat.

In mei kondigde de VS nieuwe sancties aan waardoor het voor in de VS gevestigde fabrieken moeilijker werd chips te verkopen aan Huawei. Volgens een rapport van het Britse National Cybersecurity Centre is Huawei daardoor minder betrouwbaar als leverancier voor de toekomst, omdat het bedrijf aangewezen is op inferieure technologie.

Frankrijk doet Huawei niet volledig in de ban

Frankrijk zal bij de uitrol van het 5G-netwerk apparatuur van het Chinese Huawei niet volledig in de ban doen. Dat zei het hoofd van het Franse bureau voor cyberveiligheid ANSSI, Guillaume Poupard onlangs in de Franse krant Les Echos.

Volgens Poupard zijn verschillende verzoeken gedaan voor het gebruik van 5G-systemen. Sommige providers zullen aanpassingen moeten doen aan hun apparatuur.

Voor telecombedrijven die al wel van Huawei gebruik maken zal ANSSI onder voorwaarden zijn fiat geven voor een periode van drie tot acht jaar. Netwerkoperatoren die geen gebruikmaken van Huawei zullen worden ontmoedigd om dit alsnog te doen.

LEES OOK: 3 redenen waarom 5G geen vetpot is voor Nederlandse telecombedrijven