• Tientallen miljoenen Britten kunnen vanaf volgende maand rekenen op een derde coronaprik. Het gaat om mensen van vijftig jaar en ouder en andere kwetsbare groepen.
  • De derde vaccinatie is een reactie op de snelle verspreiding van de Delta-variant van het virus en de vermoedelijke daling van de effectiviteit van het vaccin na verloop van tijd.
  • Ook de EU bereidt zich voor op het uitdelen van een vaccinbooster door extra inkopen bij farmaceuten Pfizer en Moderna.

 Zo’n 32 miljoen inwoners van Groot-Brittannië komen vanaf volgende maand in aanmerking voor een derde vaccinatie tegen het coronavirus, meldt de Britse krant The Telegraph. De uitnodiging geldt voor mensen van vijftig jaar en ouder en andere kwetsbare groepen.

Tot nu toe kregen Britten maximaal twee prikken met het coronavaccin, maar vanwege de snelle verspreiding van de Delta-variant van het virus en de vermoedelijke daling van de effectiviteit van het vaccin na verloop van tijd, is er in veel landen steeds meer animo voor een extra prik.

Sinds zondag kunnen ouderen in Israël al kiezen voor een derde inenting. Israël is daarmee voor zover bekend het eerste land waar dit kan.

Britten kunnen naar verwachting op zijn vroegst vanaf 6 september een derde inenting krijgen. Volgens The Telegraph worden er vanaf dan wekelijks 2,5 miljoen extra prikken gezet. De campagne zou in dat geval in december afgerond moeten zijn.

Ook Brussel maakt zich op voor een vaccinbooster

In mei sloot de Europese Commissie namens de EU-landen een derde contract met Pfizer af. Overeengekomen is de aankoop van 900 miljoen doses van het bestaande Covid-19-vaccin en aangepaste vaccins voor varianten als dat nodig blijkt en die worden goedgekeurd. Het dagelijks EU-bestuur heeft ook een optie op nog eens 900 miljoen vaccins.

Eind juni werd bekend dat de commissie 150 miljoen extra doses van het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna heeft gekocht, nadat ze in februari al had getekend voor 150 miljoen doses.

Het gaat in totaal om de levering van 2,1 miljard doses tot begin 2023: 1,8 miljard van Pfizer en 300 miljoen van Moderna.

Met de extra inkopen wil Brussel voorbereid zijn op het mogelijk moeten herhalen van de prik of het opduiken van nieuwe virusmutanten die een extra dosis vergen.

5 tot 10 keer zoveel antistoffen na derde prik

De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech daalt na zes maanden naar 84 procent, meldden onderzoekers afgelopen woensdag in een voorpublicatie. Op het hoogtepunt ligt de werkzaamheid op 96 procent. Aan het onderzoek deden wereldwijd meer dan 44.000 vrijwilligers mee. Het middel van Pfizer beschermt voor 97 procent tegen ernstig ziekteverloop, staat in het onderzoek.

De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn mogelijk veel effectiever na een derde prik, zo zouden de eerste resultaten van een onderzoek door de vaccinmakers aantonen. De antistoffen tegen corona zouden na de derde prik vijf tot tien keer zo hoog zijn als na twee prikken.

LEES OOK: Pfizer en Moderna verhogen prijzen coronavaccins in nieuwe deal met EU omdat hun prikken het beste werken