• De Britse premier Boris Johnson heeft geen goede week achter de rug.
  • Met vaccineren loopt het Verenigd Koninkrijk weliswaar voorop, maar op handelsgebied ziet de toekomst er minder mooi uit.
  • De Britse export naar de EU heeft last van de Brexit en een handelsdeal met de VS zit er op korte termijn niet in, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Hoewel de eerste signalen gunstig waren, pakt de Brexit voor het midden- en kleinbedrijf in het Verenigd Koninkrijk minder goed uit dan gehoopt.

Uit een peiling van brancheorganisatie FSB onder kleine en middelgrote bedrijven, blijkt dat een kwart de export tijdelijk of zelfs permanent heeft stopgezet. Behalve aan een toename van het papierwerk, is dat vooral te wijten aan vertragingen aan de grens.

In sommige gevallen duurt het een maand voordat Britse goederen geleverd worden aan klanten in Europa, terwijl dat voor Brexit binnen een dag gebeurde. Uiteraard spelen Covid-19 maatregelen hierbij ook een rol.

Brexit niet goed voor Britse export naar EU…dat is geen verrassing

Helemaal als een verrassing komen deze berichten niet. Premier Johnson had zijn hoop gevestigd op een snelle handelsdeal met de Verenigde Staten. Voormalig president Donald Trump stelde als uitgesproken voorstander van de Brexit een mooi handelsakkoord in het vooruitzicht.

De aanwijzingen stapelen zich echter op dat Johnson nog lang kan wachten op een handelsakkoord met de Verenigde Staten. De prioriteiten van de Amerikaanse president Joe Biden liggen namelijk bij het bestrijden van de coronapandemie en het aanwakkeren van de economische groei in eigen land.

Overigens heeft Biden wel enig oog voor wat er buiten de Verenigde Staten gebeurt. Maar daarbij staat Groot-Brittannië niet bovenaan de prioriteitenlijst. In het buitenlandse handelsbeleid gaat de aandacht vooral uit naar het oplossen van het slepende subsidieconflict tussen Airbus en Boeing. Het strategische belang om de toekomst van de vliegtuigbouwers veilig te stellen – en Chinese concurrentie de pas af te snijden – weegt zwaarder voor Biden.

Inmiddels is de termijn verstreken om via een versnelde procedure vanuit de VS, met een sterk mandaat voor de president, tot een handelsakkoord te komen met de Britten. Anders gezegd: als er verder onderhandeld wordt, kunnen Amerikaanse Congresleden wijzigingsvoorstellen indienen waar dan weer over gesproken moet worden.

De kans is groot dat er vooral op het gebied van voeding en landbouw nog heel wat plooien gladgestreken moeten worden tussen de VS en het VK. Hierdoor is het goed mogelijk dat er pas in 2024 een handelsdeal wordt gesloten tussen de de twee landen.

Britse pond in opmars: maar hoelang?

Terwijl de onderhandelingen met de Verenigde Staten zich voortslepen en de Britse export daalt, schiet het Britse pond omhoog. Dat heeft alles te maken met het voortvarende vaccinatieprogramma.

Inmiddels hebben al meer dan 30 miljoen Britten hun eerste vaccin gekregen. Het vooruitzicht dat de economie eerder op stoom komt dan die van de EU, heeft het pond de afgelopen drie maanden met 6 procent opgejaagd ten opzichte van de euro.

Het is maar de vraag of die stijging ook doorzet als duidelijk wordt hoeveel losse eindjes er na de Brexit nog zijn. Want naast de uitdaging van het uitonderhandelen van een goede oplossing voor de Ierse grens, zijn er ook de zwakke exportcijfers en het uitblijven van een Amerikaanse handelsdeal.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.