ANALYSE – Iedereen zat er klaar voor: vrijdag zou dan eindelijk het rapport over de coronafeestjes op Downing Street 10 naar buiten komen. De Britse premier Boris Johnson zou de coronaregels hebben overtreden met onder meer afscheidsborrels, vrijmibo’s en online kerstquizzen.

Op het laatste moment werd de publicatie echter afgeblazen. Dat gebeurde op verzoek van de Britse politie. Die doet ook onderzoek naar acht bijeenkomsten en ziet liever niet allemaal informatie voortijdig naar buiten komen.

Het wordt spannend om te zien of Johnson de nasleep van zijn ‘lockdownfeestjes’ politiek overleeft. Volgens Britse wedkantoren is er een kans van ongeveer 50 procent dat hij in de loop van het jaar aftreedt.

Als Johnson blijft zitten, krijgt hij mogelijk met een heel ander probleem te maken. De hoge inflatie was voor de Bank of England in december al aanleiding om de rente te verhogen. Er is een grote kans dat er deze week een nieuwe renteverhoging aankomt.

Hogere rente, stijging Britse pond

De stijgende rente heeft het Britse pond de afgelopen maanden met 2 procent opgestuwd ten opzichte van de euro. Het is de vraag of die opleving doorzet.

De hoge inflatie heeft namelijk voor een deel een tijdelijk karakter. De prijs voor een vat Brent-olie is bijvoorbeeld in de afgelopen twaalf maanden met 60 procent omhoog geschoten. Als die stijging de komende maanden niet doorzet, valt het effect van hogere brandstofprijzen geleidelijk weg. Maar dat kost tijd.

Voor het zover is, kan de inflatie juist nog wat verder oplopen, aangezien Johnson afgelopen week alle coronaregels heeft ingetrokken. Aangezien veel distributieketens nog onder druk staan als gevolg van containertekorten en de nasleep van Brexit, kan de groeiende economische activiteit zich al snel vertalen in oplopende prijzen.

Een nieuwe renteverhoging is voor de Bank of Engeland een opstap om ook in andere opzichten de geldkraan dicht te draaien.

De afgelopen jaren heeft de bank voor honderden miljarden ponden staatsobligaties en andere activa opgekocht. Een eerste stap is om niet meer automatisch nieuwe aankopen te doen zodra deze obligaties worden afgelost. Vervolgens kan er gedacht worden over het afbouwen van de flink uitgedijde balans. De grote vraag is welke partijen zich dan ontpoppen als grote opkopers van Britse staatsobligaties.

Het laat zich nu al uittekenen dat die partijen een hogere rentevergoeding willen dan de 1,1 procent die nu voor 10-jaars leningen in het Verenigd Koninkrijk wordt betaald. En die hogere vergoeding vertaalt zich straks in zwaardere rentelasten voor de Britse overheid.

Voorlopig hebben valutamarkten echter veel meer oog voor de komende renteverhoging, dan voor de oplopende Britse financieringslasten en de coronafeestjes van Johnson.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.