Het Verenigd Koninkrijk heeft voor een vertrek uit de Europese Unie gekozen.

Dat blijkt na de volledige telling van de stemmen vrijdagochtend. Op de tickers van de BBC  en persbureau Reuters was te zien dat na telling in 382 kiesdistricten het Leave-kamp op 51,9 procent van de stemmen stond, tegen 48,1 procent voor Remain. De winstmarge voor de Brexit is daarmee 3,8 procent.

De opkomst was hoog: 72,2 procent. Schotland heeft overigens in meerderheid voor behoud van het EU-lidmaatschap gekozen.

(Bron: Reuters; klik voor uitvergroting)

brexit graphic

S&P: AAA-status Verenigd Koninkrijk vervalt

Nu Groot-Brittannië de Europese Unie de rug lijkt toe te keren, kan het land niet langer rekenen op het hoogste denkbare rapportcijfer voor zijn staatsleningen. Dat heeft hoofdanalist Moritz Kraemer van kredietbeoordelaar S&P vrijdag gezegd tegen zakenkrant Financial Times (FT).

De Britten hebben nu nog de hoogst haalbare AAA-status, ook wel triple A genoemd, bij S&P. Daar zal volgens Kraemer snel verandering in komen, gezien de verwachte politieke, financiële en economische gevolgen van een vertrek uit de EU. ,,Wij vinden dat een AAA-rating onhoudbaar is onder deze omstandigheden'', zei hij.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl