De eerste ronde van een nieuwe serie Brexit-besprekingen is afgelopen week vervroegd is afgebroken.

De kloof tussen de regering van premier Boris Johnson en de onderhandelaars van de Europese Unie lijkt onverminderd groot.

Toch is de kans op een goede afloop mét een Brexit-deal een stuk groter dan tijdens eerdere onderhandelingsrondes, stelt valuta-expert Joost Derks van IbanFirst.

ANALYSE – ‘Als ik op jouw step mag, kan jij met mijn vlieger spelen’. Het lijkt er soms op dat vijfjarige kinderen beter kunnen onderhandelen dan de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Die vergelijking is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Kinderen hoeven geen rekening te houden met grote economische belangen en een enorme achterban.

Toch zou je verwachten dat beide partijen wat meer bereid waren om verschillende belangen uit te ruilen. Een goed voorbeeld is visserij.

De Britse overheid schat dat Europese vissers jaarlijks voor ruim 500 miljoen euro aan vis vangen in haar territoriale wateren. Dat lijkt een heel bedrag, totdat je bedenkt dat de visserijsector maar iets meer dan 0,1 procent van de Britse economie vormt.

Het lijkt dan niet meer dan logisch om de wateren deels open te stellen voor vissers uit Europa, als dat het makkelijker maakt voor Britse banken, verzekeraars en andere financiële bedrijven om toegang te krijgen tot de Europese markt.

Als financials straks geen zaken meer mogen doen op het Europese vasteland, loopt het Verenigd Koninkrijk 3,5 miljard euro tot 5,5 miljard euro per jaar mis, vertelde wetenschapper Davis Miles eerder dit jaar aan het Lagerhuis.

Britse pond zakt weg bij moeizame Brexit-onderhandelingen

Het stroeve begin van een nieuwe onderhandelingsronde over de toekomstige handelsrelatie tussen het VK en de Europese Unie, wijst erop dat inschikkelijkheid voorlopig nog ver weg is. Het is dan ook geen wonder dat het Britse pond de afgelopen weken met bijna is gedaald ten opzichte van de euro.

Toch zijn er verschillende redenen waarom het toch nog goed kan komen met de Brexit.

De afgelopen maanden hebben beide kampen via videocalls met elkaar gesproken. Dat is een prima manier om informatie uit te wisselen en om plannen te maken. Maar het is een stuk minder geschikt om gevoelige onderwerpen op een rustige, subtiele wijze te bespreken.

Dat gaat vaak een stuk beter in de luwte van de wandelgangen of in een rustige kroeg, ver weg van camera’s en journalisten. Die kans krijgen de onderhandelaars nu gelukkig weer.

Afgelopen zondag pakte de Britse hoofdonderhandelaar David Frost met zijn team de trein naar Brussel, om daar achter de onderhandelingstafel plaats te nemen. En de komende maanden staan er nog veel meer gespreksrondes op de agenda.

No deal-Brexit is duur, heel duur

De kans op een zogenoemde no deal-Brexit, waarbij er eind dit jaar geen akkoord is over de toekomstige handelsrelatie, is alles bij elkaar genomen kleiner dan op het eerste gezicht lijkt. De belangrijkste reden is simpelweg geld. Heel veel geld.

De Britse Rekenkamer becijferde al dat de schatkist in het scenario van de no deal-Brexit jaarlijks 30 miljard pond misloopt. Ook in Europa loopt de schade in de miljarden euro’s. In combinatie met de harde deadline eind dit jaar dwingt de potentiële miljardenschade onderhandelaars om vooral niet te treuzelen.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om veel sneller vooruitgang te boeken dan het tempo dat valutamarkten nu inprijzen. En als de besprekingen toch dreigen te ontsporen, toveren premier Johnson en bondskanselier Angela Merkel ongetwijfeld een konijn uit de hoge hoed om een chaotische Brexit alsnog af te wenden.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.