“Brexit is een tijdbom.”

Aldus sprak de president-commissaris Axel Weber van de Zwitserse grootbank UBS maandag in Tokio, tijdens een bijeenkomst van het International Institute of Finance.

Voor niet-ingewijden is het wel handig om even te weten wie Weber precies is. Professor Axel Weber is een Duitse topbankier en voormalig president van de Duitse centrale bank. Weber stond bekend als een ‘havik’ die hamerde op een zuinig monetair beleid.

In 2010 was Weber in de race om president van de Europese Centrale Bank (ECB) te worden, maar hij legde het af tegen de Italiaan Mario Draghi, die vervolgens bij het bestrijden van de financiële crisis de geldkraan wijd openzette.

Weber stapte op bij de Bundesbank, nadat duidelijk werd dat hij onvoldoende steun had om de toppositie bij de ECB te bemachtigen, en werd daarna actief in het commerciële bankwezen.

Politieke risico's voor Europa: Italië en Griekenland

Webers commentaar van maandag, zoals opgetekend door de Financial Times, ging over de grote politieke risico's die Europa bedreigen.

De topbankier ging niet alleen in op de Brexit, maar ook op de klinkende overwinning van Emmanuel Macron bij de Franse presidentsverkiezingen. Die zege betekent volgens de Duitser "niet dat Europa uit de problemen is (...). Brexit is een tijdbom...en het aftellen is begonnen. Tussen nu en twee jaar...als de Britten er echt voor kiezen om de douane-unie en de interne markt te verlaten, kan er een hoop volatiliteit [onrust op financiële markten, red] komen die de wereldeconomie beïnvloedt."

De Duitse bankier hield maandag vol dat politieke risico's voor beleggers nog steeds "behoorlijk hoog zijn". Hij verwees daarbij ook naar Italië. "Het is niet duidelijk of het politieke midden stand houdt in Italië. En dan is er Griekenland. Dus er zijn wat lichtpuntjes...maar er zijn ook risico's die nog niet goed zijn ingeprijsd door beleggers. Het kan nog steeds ontsporen."

Overwinning Macron

Emmanuel Macron won de Franse presidentsverkiezingen zondag overtuigend. Hij wordt de jongste president in de geschiedenis van het land. De 39-jarige, liberale Macron staat bekend als pro-Europees en ondernemersvriendelijk. Hij versloeg de rechts-populistische Marine Le Pen die opriep tot een vertrek uit de Europese Unie.

De verkiezing van Macron wordt gezien als een nederlaag voor extreem-rechts in Frankrijk. Tegelijkertijd zijn populistische bewegingen sterk opgekomen in het westen, getuige het Brexit-referendum en de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten.

De Britse premier Theresa May pleit voor een zogenoemde "harde Brexit", waarbij de Britten uit de interne, Europese markt treden in ruil voor volledige controle over immigratie. Trump pleit op zijn beurt ook voor immigratiebeperking en handelsrestricties.