De gesprekken tussen onderhandelaars van de Europese Unie en vertegenwoordigers van de Britse regering hebben afgelopen weekend geen doorbraak opgeleverd. De kans dat er deze week een akkoord komt over de Brexit is daarmee weer kleiner geworden.

“Er is nog veel werk te doen.” Dat heeft hoofdonderhandelaar voor de EU Michel Barnier zondag meegedeeld aan de ambassadeurs van de EU-landen, na een weekend van “constructief” overleg op technisch niveau met het Verenigd Koninkrijk.

De gesprekken gaan maandag verder, meldt de Europese Commissie. Barnier praat de EU-ministers voor Europese Zaken dinsdag in Luxemburg bij over de stand van zaken. Maar Barnier heeft aangegeven dat de Britse voorstellen rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland nog niet concreet genoeg zijn. Wat hem betreft moet premier Boris Johnson nog een extra stap zetten.

Beide partijen besloten vrijdag de gesprekken te intensiveren. De druk is groot om in aanloop naar de EU-top van eind deze week vooruitgang te boeken.

Verzet tegen nieuwe Brexit-deal bij Labour en DUP

Oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour zei afgelopen weekend tegen Sky News dat het onwaarschijnlijk is dat hij een nieuwe deal tussen Johnson en de EU zal steunen.

Corbyn ziet met name beren op de weg als het gaat om het oplossen van de kwestie rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Labour wil graag dat de handel tussen Ierland en Noord-Ierland zo soepel mogelijk blijft verlopen, zonder enige vorm van douanecontroles. Maar dat lijkt een lastig haalbare zaak.

Belangrijker voor Johnson is dat er ook weerstand valt te bespeuren bij de Noordierse DUP, die cruciale steun verleent aan Johnson om een meerderheid te behalen in het Britse parlement.

The Guardian schrijft dat de leider van deze partij in het Lagerhuis, Nigel Dodds, zijn twijfels heeft bij cruciale onderdelen van Johnsons nieuwe plan.

Johnson zou, in tegenstelling tot een eerder voorstel, concessies willen doen waarbij Noord-Ierland na de Brexit toch deel blijft uitmaken van de douane-unie met de EU. Er moet dan een vorm van grenscontrole komen tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. Maar daar is de DUP-partij faliekant tegen.  "Noord-Ierland moet deel uit blijven maken van de douane-unie van het Verenigd Koninkrijk, punt," zei Dodds.

Tijd tikt weg

De tijd dringt, want er moet vóór aanstaande donderdag een akkoord zijn op hoofdlijnen tussen de regering van Johnson en de onderhandelaars van de EU dat voorgelegd kan worden aan de leiders van de Europese landen. Als die een akkoord tijdens de EU-top van 17 oktober goedkeuren, zou dit ook door het Lagerhuis geloodst moeten worden. Maar daar heeft Johnson geen meerderheid en is hij sterk afhankelijk van de steun van de DUP.

Lukt het niet om komende week een Brexit-akkoord te sluiten, dan wordt Johnson geconfronteerd met een wet die begin deze maand door het Britse parlement is aangenomen. Deze wet verplicht Johnson om uitstel te vragen voor de Brexit, als er deze week geen akkoord is over een ordelijk vertrek per 31 oktober.

Johnson heeft publiekelijk steeds gezegd liever een no deal-Brexit te willen op 31 oktober dan uitstel van de Brexit. Maar zijn regering heeft nog geen overtuigende argumenten op tafel gelegd waaruit blijkt dat Johnson de wettelijke plicht om een no deal-Brexit te voorkomen, kan negeren.

Als het weer komt tot uitstel van de Brexit, is de kans groot dat de Britten afstevenen op nieuwe verkiezingen.

LEES OOK: Nederland loopt €1,6 miljard mis als de Britten de Brexit-rekening niet betalen – en dat vindt minister Stef Blok niet leuk