EU-president Donald Tusk ziet het weer zitten. Tusk heeft de Poolse televisie laten weten dat de basis voor een Brexit-deal al klaar ligt. Een dergelijke overeenkomst zou in principe donderdag al door de EU geaccepteerd kunnen worden. Op die dag komen Europese regeringsleiders bijeen voor overleg.

Toch wordt er woensdagavond geen verdere beweging verwacht in de richting van de afronding van een Brexit-deal, zei een Britse regeringsbron.

Volgens deze bron zijn er nog problemen met de deal, zowel in het VK zelf als met de EU. Het is niet duidelijk of dat betekent dat er nog geen weg vooruit is, of dat de gesprekken morgen gewoon verdergaan omdat er meer tijd nodig is, meldde de BBC.

Volgens Britse media zijn er nog onopgeloste problemen met de EU en de Noord-Ierse Democratische Unionistische Partij (DUP), die de conservatieve minderheidsregering in het Britse parlement steunt. “Iedereen zal in de nacht doorwerken, maar er komt vanavond geen deal,” citeerde de Britse krant Sun een overheidsbron.

“We werken, we werken”, wilde EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier alleen kwijt bij het verlaten van het gebouw waar hij woensdagavond de EU-ambassadeurs op de hoogte had gesteld van de laatste stand van zaken.

Ook Boris Johnson positiever: 'De top is in zicht'

De Britse premier Johnson heeft zijn positie in de Brexit-onderhandelingen vergeleken met de beklimming van de Mount Everest. Hij sprak met vooraanstaande Conservatieve partijgenoten en zei dat hij nu op de "Hillary Step" is en "er erg veel mist is". De Hillary Step was een erg lastige en hoge passage vlak onder de top van de 8850 meter hoge berg.

Of de positiviteit van Tusk en Johnson voldoende is, is de vraag. Er zijn nog obstakels te overwinnen.

De onderhandelingen over de Brexit waren in een impasse terecht gekomen. Volgens EU-bronnen kunnen de laatste technische struikelblokken niet worden opgelost zonder nieuwe instructies van de Britse regering, schrijft persbureau Bloomberg.

De Noord-Ierse politieke bondgenoot van de regering van premier Boris Johnson, de unionistische DUP-partij, zou bezwaar hebben tegen nieuwe voorstellen voor een oplossing van de grenskwestie op het Ierse eiland na de Brexit. Die waren opgevoerd in de hoop donderdag een ontwerpakkoord te kunnen voorleggen aan de EU-leiders die in Brussel bijeenkomen.

De DUP keerde zich eerder ook al tegen de Brexit-deal van de toenmalige Britse premier Theresa May. Haar opvolger Johnson wil nu een nieuwe deal sluiten. Ingewijden zeggen dat de Britten de afgelopen dagen forse concessies hebben gedaan.

Woensdagochtend leek het er nog op dat de Britse regering en de EU het bijna eens waren over een regeling voor Noord-Ierland na de Brexit, meldde The Guardian.

Volgens bronnen van de Britse krant zou de regeling neerkomen op grenscontroles langs de Ierse Zee. Het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland) zou formeel wel binnen het douanegebied van het Verenigd Koninkrijk blijven.

De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben tot diep in de nacht onderhandeld over de Brexit. De gesprekken zijn woensdag hervat. Bronnen zeggen dat de Britten de afgelopen dagen diverse forse concessies hebben gedaan om een deal te kunnen sluiten.

Tussen Ierland en Noord-Ierland ligt na de Brexit de enige landgrens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Beide partijen willen die graag openhouden zonder grenscontroles, maar de Britse premier Johnson wil ook uit de douane-unie met de EU. Die twee wensen staan op gespannen voet met elkaar.

Uitstel aanvragen voor de Brexit

Mocht het lukken een principe-akkoord te sluiten, moet Johnson dat ook nog door het Britse parlement zien te loodsen. Dat stemde tot drie keer toe tegen de Brexit-deal van May.

Johnson heeft steeds gezegd vast te houden aan een Brexit op 31 oktober, met of zonder overeenkomst. Een meerderheid van het Britse parlement wil echter beslist niet zonder deal uit de EU stappen. De parlementariërs hebben tegen de zin van de regering een wet aangenomen om dat scenario te voorkomen.

In de wet, de zogeheten Benn Act, staat dat Johnson uiterlijk zaterdag met een deal moet komen. Die moet ook nog worden goedgekeurd door het parlement. Als de premier dat niet voor elkaar krijgt, moet hij om uitstel van de Brexit vragen. Daar moeten de EU-lidstaten dan nog wel mee instemmen.

Lees meer over de Brexit: