De ver van de kust van Schotland gelegen Shetlandeilanden zijn donderdag op mysterieuze wijze afgesneden van de buitenwereld: telefoon- en internetverbindingen werken niet vanwege schade aan een onderzeese kabel.

Volgens de politie is er sprake van een “volledige storing” op de eilandengroep en zijn “telefoons, internet en computers niet bruikbaar”.

Monteurs zijn hard aan het werk om de storing te verhelpen.

Een woordvoerder van het Britse telecombedrijf BT zegt tegen de BBC dat er “een breuk” is in een onderzeese kabel die de eilanden via het noorden van Schotland verbindt met het Britse vasteland.

Op de kaart hieronder is te zien waar de als 'SHEFA-2' bekendstaande kabel ligt. Omdat er maar weinig mensen wonen, hebben de Shetlands relatief beperkte verbindingen met de buitenwereld en kan de eilandengroep door een simpele kabelbreuk worden geïsoleerd.

Onderzeese kabels ten noorden van het Verenigd Koninkrijk. Foto: Telegeography/Insider

De storing trad volgens de BBC op nadat een andere onderzeese kabel naar de Shetlands, die het verbindt met de nog verder afgelegen Faeröereilanden, ook was beschadigd.

Belangrijke verbindingen, zoals die tussen de Verenigde Staten en het Europese vasteland, hebben meer dan tien verschillende kabels waardoor een enkele breuk normaal gesproken niet tot storingen leidt.

"Monteurs zijn aan het werk om diensten zo snel mogelijk weer te herstellen via andere routes en we komen snel met nieuwe updates", zegt BT. "Onze externe onderzeese provider probeert hun verbinding ook snel te herstellen."

De politie en BT hebben allebei geen reden gegeven voor de kabelbreuk.

Er wonen zo'n 23.000 mensen op de Shetlandeilanden.

LEES OOK: Het internet is verrassend fragiel – deze 6 zwakke plekken kunnen het wereldwijde netwerk platleggen