Het aantal vacatures ligt begin oktober nog zo’n 20 procent lager vergeleken met afgelopen jaar.

Sommige sectoren zien wel herstel: in de bouw is het aantal vacatures inmiddels gelijk aan vorig jaar, blijkt uit cijfers van vacaturesite Indeed.

Ook is er meer vraag naar zorgpersoneel. Dit houdt mogelijk verband met de tweede coronagolf in Nederland.

Het totale aantal vacatures in Nederland lag begin oktober 21 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is iets van herstel ingezet, want in juni nam het aantal online vacatures met 38 procent af op jaarbasis.

Dit blijkt uit de arbeidsmarktmonitor van vacaturesite Indeed die vrijdag is gepubliceerd.

Positief zijn de ontwikkelingen in de bouw. Daar ligt het aantal vacatures inmiddels op hetzelfde niveau als begin oktober vorig jaar, wat betekent dat er veel werk is in de sector.

Met het aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt in Nederland ook de vraag naar nieuwe verpleegkundigen.

Lees ook op Business Insider

Volgens Indeed lag het aantal vacatures voor verpleegkundigen begin oktober 8 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is bijzonder, want het totale aantal vacatures daalt op jaarbasis nog altijd.

De stijging wijst er volgens Indeed op dat ziekenhuizen, met het oog op de tweede coronagolf, aan het opschalen zijn. Door meer verplegend personeel aan te trekken, zou de zorgsector willen voorkomen dat de reguliere zorg volledig stil komt te liggen door alle tijd en aandacht die corona opeist.

Minder werk in de horeca

Onder andere voor horecapersoneel is er veel minder werk, nu cafés en restaurants door de opleving van het coronavirus aan beperkingen zijn gebonden.

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal vacatures met meer dan de helft afgenomen. Begin juni, toen cafés en restaurants net weer open mochten na gedwongen sluitingen, lag het aantal vacatures voor die branche 70 procent lager.

Indeed is naar eigen zeggen ’s werelds grootste vacaturesite en heeft maandelijks 250 miljoen bezoekers. Het bedrijf is in ruim zestig landen actief.

LEES OOK: De terugval van de economie krijgt maar geen vat op de woningmarkt, economen rekenen niet langer op daling huizenprijzen