Softwareleverancier Keeyns uit Den Bosch haalt 10 miljoen euro aan groeifinanciering op bij investeerders, zo maakte het bedrijf begin deze week bekend.

Keeyns levert software waarmee fiscalisten van grote concerns kunnen samenwerken met collega’s binnen en buiten het bedrijf.

Door belastingdeskundigen eenvoudiger met elkaar in contact te brengen zijn zij minder tijd kwijt aan het verzamelen van data, is het idee achter het platform van Keeyns. Het in 2017 door broers Ruben en Ramon van Aarle opgerichte bedrijf stelt fiscalisten te kunnen helpen werkstromen op elkaar af te stemmen en wereldwijd betaaldeadlines te halen.

Het is de eerste investering die het Brabantse bedrijf tot dusver ophaalde bij externe financiers, meldt het bedrijf aan Business Insider Nederland. Keeyns haalt zijn groeikapitaal van de Portugese private equity-investeerder Alea Capital Partners en de Nederlandse investeringsmaatschappij Mountainview Capital Partners. Welk belang zij krijgen in het bedrijf van de broers Van Aarle is onbekend.

Het bedrijf wil het geld gebruiken voor onder meer de ontwikkeling van speciale software waarmee belastingaangiftes en -rapportages geautomatiseerd kunnen worden. Ook hoopt Keeyns gebruik te kunnen maken van kunstmatige intelligentie. De onderneming wil de komende tijd inzetten op de introductie van het platform in Europa en de Verenigde Staten.

Nederlandse startups halen bij start van 2024 opvallend hoge bedragen op

De investering in Keeyns markeert de zoveelste investering in een Nederlandse techbedrijven met dubbele cijfers dit jaar. Zo haalde waterzuiveringsbedrijf Hydraloop afgelopen week ruim 10 miljoen euro op. Eerder deze mand haalde leverancier van managementsoftware TheyDo nog 34 miljoen dollar op.

Online supermarkt Picnic haalde begin dit jaar zelfs al 355 miljoen euro op bij investeerders. Het Nederlands-Praagse softwarebedrijf Mews speelde 100 miljoen euro klaar, softwarebedrijf DataSnipper zat daar net onder met 91 miljoen euro en biotechbedrijf Vico Therapeutics wist 54 miljoen euro uit de handen van geldschieters los te peuteren.

Deze hoge investeringen zijn opvallend. Tot voor kort was het heersende narratief dat investeerders hand op de knip houden, uit angst voor de onzekere economische vooruitzichten en hoge rentestanden. Zo haalden startups afgelopen jaar wereldwijd 40 procent minder groeigeld op dan in 2022.

Startup-analist Thomas Mensink, die de investeringen in Nederlandse startups nauwkeurig bijhoudt, liet medio deze maand al aan Business Insider Nederland weten een voorzichtige "ommekeer" op te merken in het investeringssentiment. Dit kwartaal wordt volgens hem het eerste sinds begin 2023 waarin startups meer groeigeld ophalen dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Wel voegde hij er een winstwaarschuwing aan toe: "Ik weet niet of deze lijn ook in het tweede kwartaal door zal worden getrokken."

LEES OOK: Nederlandse investeerder haalt €100 miljoen op voor klimaattechnologie, zoals groene waterstof en nieuwe eiwitten