Boris Johnson stelde bij de aftrap van zijn campagne om de nieuwe Britse premier te worden dat hij de beste persoon is om het Verenigd Koninkrijk te “verenigen” na alle verdeeldheid over de Brexit.

Maar toen Johnson in 2004 hoofdredacteur was van het tijdschrift The Spectator heeft hij in één deel van het Verenigd Koninkrijk heel veel woede veroorzaakt door de publicatie van een satirisch gedicht, waarin het Schotse volk werd omschreven als “ongedierte” dat uitgeroeid zou moeten worden.

Het gedicht dat uit het archief van het tijdschrift is verwijderd werd geschreven door toenmalig redacteur James Michie. Schotten werden daarin “geruite dwergen” genoemd die “ons ras vervuilen” en daarom zou Schotland een “getto” moeten worden en de inwoners “uitgeroeid”.

In een reactie op het gedicht zei directeur Maureen Fraser van The Commission for Racial Equality in Scotland destijds dat het “zeer beledigend” was en de taal “heel opruiend”. Ze zei dat passages als “grootschalige uitroeiing” en “vervuiling van ons ras” totaal onacceptabel zijn.

Boris Johnson
Foto: Getty

Johnson is in Schotland nog altijd erg controversieel. Uit een recente peiling blijkt dat slechts een op de tien Schotten denkt dat hij een goede premier zal zijn, terwijl zeven van de tien ervan overtuigd zijn dat hij een slechte premier zal zijn. Hij werd onlangs ook geweigerd voor een optreden bij een conferentie van de Schotse Conservatieven, terwijl andere kandidaten voor het partijleiderschap wel waren uitgenodigd.

Vorig jaar werd bekend dat een aantal Schotse parlementsleden samenspanden om te voorkomen dat Johnson premier zou worden. Zij bestempelden hun actie als "operation arse" om maar direct duidelijk te maken wat ze van Boris Johnson vonden. Johnson is na de eerste stemronde van vorige week onder Conservatieve parlementariërs de grote favoriet om Theresa May op te volgen als partijleider en premier.

Lees hieronder het gewraakte satirische gedicht uit 2004:

The Scotch - what a verminous race! Canny, pushy, chippy, they're all over the place, Battening off us with false bonhomie, Polluting our stock, undermining our economy. Down with sandy hair and knobbly knees! Suppress the tartan dwarves and the Wee Frees! Ban the kilt, the skean-dhu and the sporran As provocatively, offensively foreign! It's time Hadrian's Wall was refortified To pen them in a ghetto on the other side. I would go further. The nation Deserves not merely isolation But comprehensive extermination. We must not flinch from a solution. (I await legal prosecution.)

Lees meer over de leiderschapsstrijd bij de Conservatieven en de Brexit: