De FBI heeft pakketjes met explosieven onderschept die naar de Amerikaanse ex-president Barack Obama, naar Bill en Hillary Clinton en nieuwszender CNN waren gestuurd.

Ook andere prominente Democratische politici kregen woensdag bompakketjes.

Bij de woning van voormalig presidentskandidate Hillary en oud-president Bill Clinton in Chappaqua in de staat New York werd woensdag een explosief tussen de post gevonden. Even later werd in Washington ook een verdacht pakketje onderschept dat naar de Amerikaanse ex-president Barack Obama was gestuurd.

Onder de andere prominente Democratische politici die ‘bompost’ kregen, zijn Obama’s voormalige minister van Justitie Eric Holder en de voormalig voorzitter van de Democratisch partij, Debbie Wasserman-Schultz. Ook de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, zei dat een explosief naar zijn kantoor was gestuurd.

Trump: laffe daden

“In de Verenigde Staten is geen plaats voor dreigingen van politiek geweld. We zullen geen middelen sparen om uit te zoeken wie deze bompakketten heeft verstuurd”, reageerde president Donald Trump in een korte toespraak.

“Wij kunnen deze laffe daden niet tolereren en ik veroordeel iedereen die kiest voor geweld. De veiligheid van het Amerikaanse volk heeft mijn hoogste en absolute prioriteit”, aldus Trump.

“In deze tijden moeten we ons verenigen, moeten we samenkomen en een zeer duidelijke, sterke, onmiskenbare boodschap afgeven dat er in de Verenigde Staten geen plaats is voor daden of bedreigingen van politiek geweld van welke aard dan ook.”

George Soros

Volgens een justitiële bron waren de onderschepte bompakketjes van dezelfde soort als eerder deze week werd gevonden bij het huis van miljardair George Soros in Bedford. Dat bevatte een explosief poeder.

De pakketjes naar Obama en de Clintons werden tijdens routinecontroles door de FBI onmiddellijk geïdentificeerd als potentiële explosieven. De Clintons en Obama hebben de pakketjes niet ontvangen en ze waren ook niet aanwezig om ze te ontvangen, aldus de FBI.

Het pakketje dat naar CNN was gestuurd, werd gevonden in de postkamer. Het is daar inmiddels weggehaald.

‘Daad van terreur’

Burgemeester Bill de Blasio van New York beschouwt het sturen van explosief materiaal naar CNN als een “daad van terreur”. Dat zei hij tijdens een persconferentie.

“Wat we hier vandaag zagen was een poging tot terroriseren. Dit is duidelijk een daad van terreur gericht op het intimideren van onze vrije pers en de leiders van dit land.”

Het doel van een dergelijke actie is de samenleving te terroriseren. Blasio sprak van een “zeer verontrustend incident”. De situatie is volgens hem onder controle en er is momenteel geen concreet gevaar dat er nog meer doelen worden getroffen in New York. Toch wordt de aanwezigheid van de politie in de stad vergroot.

Na de ontdekking van een verdacht pakket werd op woensdagochtend (lokale tijd) het Time Warner-gebouw in New York, waar het Amerikaanse televisiestation CNN is gevestigd, ontruimd. Volgens de politie is het pakket veilig uit het gebouw gehaald en wordt het nu grondig onderzocht.

Volgens de politie lijkt het om een pijpbom te gaan. Ook zou een envelop met wit poeder in het pakket zijn gevonden.

Blasio sprak van een “pijnlijke tijd voor onze natie”. “Er is veel haat in de lucht.”