Bol.com stopt met de verkoop van wijn, bier en sterke drank. De webwinkel kan onvoldoende garanderen dat bezorgers de leeftijd van de ontvanger checken.

Verkoop van drank aan mensen jonger dan achttien jaar is verboden. Bol.com had afspraken met verkooppartners gemaakt over de leeftijdscheck.

Uit onderzoek van bureau Nuchter blijkt dat de leeftijdscontrole niet waterdicht is. Daarop heeft Bol.com besloten te stoppen met de alcoholverkoop.

Bol.com is gestopt met het verkopen van alle alcoholische dranken. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van dagblad Trouw. De webwinkel kon niet garanderen dat de leeftijd van de ontvanger werd gecontroleerd.

Bol.com startte in oktober 2018 met de verkoop van wijn, speciaalbier en sterke drank. Daarbij werkte het webwinkelbedrijf samen met een klein aantal gespecialiseerde partners, waarmee afspraken waren gemaakt over de geldende regelgeving.

Zo moesten de verkooppartners ervoor zorgen dat de bezorger de leeftijd van de ontvanger controleerde. Verkopers van alcohol zijn wettelijk verplicht om te zorgen dat er alleen drank wordt verkocht aan mensen van achttien jaar en ouder.

Het controleren van de leeftijd blijkt een lastig punt

Bol.com vond dat uit de controles die werden uitgevoerd door bureau Nuchter bleek dat het niet langer verantwoord was om door te gaan met de verkoop. Nuchter doet onderzoek naar de naleving van de leeftijdsgrens van leeftijdsgebonden producten namens overheden en bedrijven.

Lees ook op Business Insider

Een woordvoerster van Bol.com zegt dat de verkooppartners de tijd hebben gekregen om zich te beteren, maar dat dit niet snel genoeg gebeurde. “Daarom sluiten we voor nu de winkel.”

Lees meer over Bol.com en e-commerce: