BMW heeft samen met Surrey Nano Systems en Levitation 29 de zwartste auto ter wereld ontworpen.

De auto is de derde generatie van de BMW X6 Sports Utility Coupé en is afgewerkt met de coating Vantablack VBx2. Hij was in september te zien op de Frankfurt Motor Show.

De Vantablack-coating is ontwikkeld door Surrey Nano Systems en absorbeert meer dan 99 procent van al het zichtbare licht. Volgens het creatieve bureau Levitation 29, dat met Surrey Nano Systems en BMW samenwerkte aan de auto’s, wordt niets meer gereflecteerd.

Volgens Levitation 29 lijkt het kijken naar de auto op het staren naar een donker gat een zwarte leegte. De gitzwarte coating zorgt ervoor dat het menselijk oog veel minder de vorm van de auto kan onderscheiden en hem tweedimensionaal laat lijken. De X6 “verliest” hierdoor een aantal visuele gedeelten van het ontwerp, maar andere onderdelen zoals de “Iconic Glow Kidney Grille” worden er juist door geaccentueerd.

Het project heeft in totaal tien maanden geduurd. “De eerste Vantablack-auto is een echt droomproject en opent deuren voor nog grotere projecten, zoals bijvoorbeeld een stadion”, zegt directeur Benjamin Males van Levitation 29. “Het effect van eindeloos donker op zo’n schaal creëren zou echt spectaculair zijn.”

Bekijk de zwartste auto ter wereld hier:


BMW viert de lancering van de nieuwe generatie X6 SUV door de auto te voorzien van Vantablack VBx2-coating. De X6 zonder de coating kost bijna 60.000 euro.

Lees ook op Business Insider

Foto: Surrey Nano Systems

De coating maakt van de nieuwe X6 de allerzwartste auto ter wereld.

Foto: Surrey Nano Systems

De Vantablack-verf absorbeert meer dan 99 procent van het zichtbare licht en alle reflectie.

Foto: Surrey Nano Systems

Door de coating neemt het menselijk oog de auto waar als tweedimensionaal en lijkt het op staren in een gitzwarte leegte.

Foto: Surrey Nano Systems

Sommige uiterlijkheden gaan daardoor verloren, maar de Iconic Glow Kidney Grille, de koplampen en de achterlichten springen er volgens Levitation 29 juist uit.

Foto: Surrey Nano Systems

“De eerste Vantablack-auto is een echt droomproject en opent deuren voor nog grotere projecten, zoals bijvoorbeeld een stadion”, zegt directeur Benjamin Males van Levitation 29. “Het effect van eindeloos donker op zo’n schaal creëren zou echt spectaculair zijn.”

Foto: Surrey Nano Systems

De auto was van 14 tot 24 september te zien op de Frankfurt Motor Show.