Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van techmiljardair Jeff Bezos, heeft na ruim een jaar weer succesvol een raket gelanceerd.

In 2022 crashte een raket van Blue Origin. Sindsdien stond de herbruikbare New Shepard-raket aan de grond. Nu is die weer naar de ruimte gebracht, zonder mensen aan boord, maar apparatuur voor wetenschappelijke experimenten.

De New Shepard werd gelanceerd vanuit de Amerikaanse staat Texas. De capsule met spullen bereikte een tophoogte van 107 kilometer voordat die weer begon te dalen. Zowel de raket als de capsule landden daarna los van elkaar weer veilig in Texas.

De experimenten waren onder meer bedoeld om te kijken hoe water en gas bewegen in een gewichtloze omgeving. Maar voor Blue Origin was het vooral belangrijk om te zien dat de raket werkt.

De New Shepard had naast experimentele apparatuur ook 38.000 ansichtkaarten aan boord van de Club for the Future, een non-profit organisatie opgericht door Blue Origin om jonge mensen warm te maken voor ruimtevaart.

Het bedrijf van Bezos gebruikt de New Shepard ook voor ruimtetoerisme en nam in het verleden al 31 mensen mee naar de ruimte. Dat lag het afgelopen jaar stil, nadat in 2022 vlammen uit de raket waren gekomen na de lancering. Na een jaar lang onderzoek mag er nu weer gevlogen worden met de New Shepard.

Wanneer Blue Origin weer vluchten met passagiers gaat maken, heeft het bedrijf nog niet bekend gemaakt.

LEES OOK: Jeff Bezos denkt dat mensen in enorme ruimtestations gaan leven – dat zou realistischer zijn dan leven op Mars