Blokker lanceert eind november een nieuw loyaliteitsprogramma, waarbij klanten spaarpunten kunnen inruilen voor ‘blokjes’ aandelen in het bedrijf.

Per 5 euro aan bestedingen krijgt de klant 1 spaarpunt. Met twintig spaarpunten kun je een certificaat aanschaffen dat 1/16e van een Blokker-aandeel vertegenwoordigt.

Volgens Blokker-topman Michiel Witteveen is het plan bedoeld om trouwe klanten te belonen. Beleggersvereniging VEB is kritisch en spreekt van een publiciteitsstunt.

Theedoeken, kaarsen, een koekenpan of extra korting in de winkel. Dat zijn de gebruikelijke dingen waarvoor klanten spaarpunten in kunnen wisselen bij Blokker.

Vanaf eind november komt daar een nieuwe optie bij: klanten kunnen spaarpunten inruilen voor een aandeel in het bedrijf zelf.

Het plan heet ‘Blokjes Blokker’, bevestigt topman Michiel Witteveen tegenover het Financieele Dagblad. Hij wil zo trouwe klanten van de oranje winkelketen belonen.

Om dit loyaliteitsprogramma technisch op te tuigen, heeft Blokker de handen ineengeslagen met het Amsterdamse fintechbedrijf Bits of Stock.

Voor elke bestede 5 euro krijg je 1 spaarpunt. Heb je 20 spaarpunten, dan kun je die straks inwisselen voor een certificaat dat een waarde van 1/16e aandeel vertegenwoordigt. Voor een volledig aandeel moeten klanten dus 1.600 euro uitgeven bij Blokker.

Wat kun je met een Blokker-certificaat?

Een certificaat geeft het recht om mee te delen in de winstuitkering, maar levert geen stemrecht op. 'Echte' aandeelhouders worden klanten dus niet.

Dat is ook de kritische kanttekening die beleggersvereniging VEB plaatst bij het Blokker-plan. "Vaststaat dat je met slechts een portie van een aandeel geen échte aandeelhouder bent, waardoor je positie onzeker is", aldus hoofd regulatory affairs Niels Lemmers tegen het FD.

Eerder noemde de VEB het plan een "publiciteitsstunt."

Omdat Blokker niet beursgenoteerd is, zijn de certificaten bovendien matig verhandelbaar, merkt de VEB op. Blokker voert daarom gesprekken met de alternatieve beurs Nxchange om de certificaten een notering te geven, bevestigt Nxchange aan het FD.

Eerder opperde Witteveen dat hij Blokker in 2022 naar de beurs wil brengen.

Bij Albert Heijn kon je zegels inruilen voor obligaties

Het spaarplan van Blokker is niet uniek. Albert Heijn deed iets vergelijkbaars in de jaren vijftig met obligaties.

Voor een vol boekje met 490 spaarzegels met een waarde van 49 gulden kreeg de klant 52 gulden contant óf een klantenobligatie ter waarde van 50 gulden.

Het obligatiespaarsysteem ging aan zijn eigen succes ten onder. In 1962 kwam er een einde aan, nadat er ruim 850.000 obligaties met een totale waarde van 42,6 miljoen gulden waren uitgegeven. Omdat obligaties leningen zijn, werd het vreemd vermogen van Albert Heijn NV te groot.

Of Blokker-klanten ook zo staan te springen om een aandeel te nemen in het bedrijf valt nog te bezien. De winkelketen verkeert al jaren in zwaar weer. Vorig jaar leed de Mirage Retail Group, waar naast Blokker ook Big Bazar en Intertoys onder vallen, een verlies van 144 miljoen euro.

Met een certificaat kunnen klanten straks dus delen in de winst. Maar dan moet er onder de streep eerst iets overblijven.

Lees meer over retail: