Blokker Holding kondigt de eerste grote stap onder aan de nieuwe eigenaar Michiel Witteveen. Het moederbedrijf van Blokker en Big Bazar gaat de laatste keten fors uitbreiden om de strijd met koopjesketen Action aan te gaan, zegt Witteveen in het Financieele Dagblad.

Er komen ongeveer 50 nieuwe Big Bazar-filialen in de oude panden van de failliete concurrent Op=Op Voordeelshop. In de nieuwe winkels komt werkgelegenheid voor ongeveer 250 à 300 werknemers.

Daarmee komt het aantal Big Bazars op zo’n 170, waarvan het gros in Nederland. “Er zijn veel partijen van 10.000 flesjes van iets. Voor Action te klein, voor ons prima. We gaan nu het gas openzetten”, aldus Witteveen tegen het FD. Volgens de topman heeft Big Bazar meer volume nodig om structureel winstgevend te worden.

De opening van de nieuwe winkels is geen overname van Op=op Voordeelshop benadrukt een woordvoerder tegenover persbureau ANP. “Maar het voormalige personeel van Op=op is zeker welkom om te solliciteren.”

Big Bazar heeft nu nog ruim 120 winkels in Nederland en elf in België. Door de uitbreiding groeit het aantal Nederlandse winkels voorbij de 170 en vergroot de keten zijn landelijke bereik. Het is de eerste uitbreiding sinds topman Witteveen begin april Blokker en Big Bazar overnam van de familie Blokker.

Toekomst van Blokker: hoe win je van Action?

Witteveen heeft vorig jaar zelf een nieuw strategische plan opgesteld voor de toekomst van het Blokker-concern.

Afgelopen november bleek dat de familie Blokker een meerderheidsbelang in de gelijknamige winkelketen wilde verkopen. Bij Blokker is de afgelopen jaren al flink de bezem door het concern gehaald. Het bedrijf besloot zich volledig te richten op de Blokker-keten zelf. Andere ketens zoals Leen Bakker, Intertoys en Xenos zijn verkocht en Marskramer is teruggebracht tot een franchiseorganisatie.

De koerswijziging ging gepaard met het sluiten van honderden winkels en het schrappen van bijna 2.000 banen.

De belangrijkste hobbel die Blokker moet nemen is de positionering in het veranderde Nederlandse winkellandschap. De afgelopen jaren ondervond Blokker veel concurrentie van discountformule Action en ook speelde Blokker te laat in op de opkomst van online winkelen.

Met de uitbreiding van Big Bazar doet topman Witteveen zijn eerste offensieve zet in de concurrentiestrijd met Action.

LEES OOK: Europa veroveren? Deze cijfers laten zien dat HEMA mijlenver achterloopt op Action