• Het Amerikaanse investeringsbedrijf Blackstone betaalt door een fiscale truc geen vennootschapsbelasting in Nederland, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
  • De constructie zorgt ervoor dat Blackstone meer geld overhoudt voor de aankoop van woningen in Nederland en daarmee andere kopers kan overbieden.
  • Blackstone doet naar eigen zeggen niets fout en stelt dat het zich aan de Nederlandse wetgeving houdt.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone heeft in Nederland een fiscale constructie opgezet, waardoor er geen belasting hoeft te worden betaald op recente investeringen in de Nederlandse woningmarkt, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Op papier lijdt Blackstone met zijn Nederlandse beleggingen op de huizenmarkt verlies. Sinds 2019 is de investeringsmaatschappij actief als koper en verhuurder van woningen in Nederland. De winst verdwijnt via een complexe constructie naar de Kaaimaneilanden en Jersey, aldus de Volkskrant.

Blackstone kocht in 2019 voor zo’n 200 miljoen euro panden in Amsterdam en Rotterdam. In totaal exploiteert het bedrijf inmiddels zo’n 1.700 woningen in Nederland.

Jan van de Streek, hoogleraar belastingrecht van de Universiteit Leiden, laat aan de Volkskrant weten dat de investeerder de “scheidslijn tussen ontwijking en ontduiking” mogelijk overtrad.

Blackstone denk daar zelf anders over. Het bedrijf stelt tegenover krant dat het volledig legitiem zakendoet en zich aan de Nederlandse wetgeving houdt. "De structuren die we gebruiken zijn in lijn met andere institutionele beleggers over de hele wereld."

Blackstone kwam recent in opspraak toen bleek dat de investeringsmaatschappij 328 leegstaande woningen in Amsterdam in bezit had. Volgens de investeringsmaatschappij stonden die woningen niet leeg, maar waren ze in onderhoud. Daarom was er geen melding van leegstand gedaan.

Lees het hele artikel over Blackstone bij de Volkskrant.