Het Franse autodeelplatform BlaBlaCar begint onder de naam BlaBlaBus vanaf komende maandag met buslijnen van Nederland naar Frankrijk en gaat zo de concurrentie aan met Flixbus. Volgend jaar gaat BlaBlaBus ook rijden in Duitsland, het thuisland van Flixbus.

Voor de lijnen naar Frankrijk heeft BlaBlaCar eind vorig jaar Ouibus overgenomen, een dochter van het Franse spoorbedrijf SNCF dat al langer vanuit Amsterdam en Rotterdam tientallen bestemmingen in Frankrijk aanbiedt. De eerste busdienst in Nederland onder de naam BlaBlaBus vertrekt volgens Emerce aanstaande maandag vanaf Amsterdam Sloterdijk naar Brussel en Parijs.

Andere bestemmingen van BlaBlaBus in Frankrijk zijn onder anderen Avignon, Lyon, Marseille en Nice. BlaBlaBus organiseert het routenetwerk en de verkoop van tickets, maar de bussen worden bestuurd door onafhankelijke vervoersbedrijven. Kaartjes zijn te bestellen via de app of de website van BlaBlaBus, die op donderdag 13 juni nog niet operationeel waren.

BlaBlaCar is groot geworden met zijn dienst waarbij mensen tegen een vergoeding met andere weggebruikers kunnen meerijden en breidt met de internationale buslijnen zijn vervoersaanbod flink uit.

Volgend jaar moeten de bussen van het Franse bedrijf ook tientallen steden in Duitsland gaan bedienen. Daar heeft Flixbus nu nog 95 procent van de markt voor lange afstanden in handen. In het zuiden van Duitsland is BlaBlacar al enige tijd actief onder de naam Ouibus en biedt daar goedkopere reizen aan dan Flixbus.

Ouibus rijdt vanuit Nederland ook op bestemmingen in Spanje, Engeland en Zwitserland. Ook die lijnen zullen een 'rebranding' krijgen en onder de naam BlaBlaBus gaan opereren. CEO Nicolas Brusson van BlaBlaCar hoopt dat gebruikers van het nieuwe busnetwerk ook gebruik gaan maken van het autodeelplatform.

LEES OOK: BlaBlaCar: deze Franse startup bouwde een miljardenbedrijf rond carpoolen