Het BKR is er voorstander van om studieschulden voortaan te registeren. Op dit moment staat er 11,2 miljard euro studieschuld uit in ons land en dat baart het kredietregistratiebureau zorgen.

“Het is onze taak om ervoor te waarschuwen dat een studieschuld ook een schuld is”, licht woordvoerder Hans van Zon toe. Hij wijst erop dat achter studieschulden een grote problematiek schuilgaat.

“Twintig procent van de afgestudeerden met een studieschuld kampt met een betalingsachterstand. En zestig procent van oud-studenten die een lening bij DUO heeft afgesloten, verzwijgt de schuld bij de aanvraag van een hypotheek. Zij lopen het risico dat zij meer lenen dan verantwoord is.”

Van Zon ontkent berichten dat het BKR een lobby heeft ingezet om ervoor te zorgen dat studieschulden worden geregistreerd. “Wij gaan daar niet over. Wel hebben we vorige week tijdens een overleg met de branche over deze problematiek gesproken.”

Tot nu toe blijven studieschulden bij DUO buiten het register, zoals bij de invoering van het leenstelsel is besloten. De geldverstrekker kan dus niet zien of je zo’n schuld hebt: hij moet je op je blauwe ogen geloven.

Een studieschuld kan grote invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Een eventuele registratie bij het BKR verandert daar niets aan; althans voor afgestudeerden die hun studieschuld eerlijk opgeven bij hun geldverstrekker. Zou je de schuld liever willen verzwijgen, dan leidt registratie bij het BKR er uiteraard wel toe dat je minder kunt lenen.

Studieschuld van 11,2 miljard

Sinds de afschaffing van de studiefinanciering zijn veel studenten genoodzaakt om geld te lenen bij DUO. De gezamenlijke studieschuld bedraagt in ons land 11,2 miljard euro, zo werd onlangs bekend. Dat komt neer op bijna 14.000 euro per afgestudeerde. Van Zon spreekt over een nog veel hoger bedrag: 19 miljard euro.

Wie bij DUO leent, heeft na het afstuderen 35 jaar de tijd om het bedrag af te lossen. Hoeveel je hier maandelijks aan kwijt bent, hangt af van de hoogte van je schuld, de rente en je inkomen. Verdien je te weinig, dan word je vrijgesteld van terugbetaling. Is de lening na 35 jaar niet volledig afgelost, dan wordt het restant kwijtgescholden.

Onlangs werd overigens bekend dat de rente over studieschulden omhoog gaat, voor studenten die in 2020 aan hun studie beginnen. De rente over deze leningen wordt dan gekoppeld aan de 10-jaarsrente in plaats van de 5-jaarsrente. Deze is doorgaans hoger.

Bij een studieschuld van 21.000 euro moeten studenten - uitgaand van de huidige rentetarieven - straks 82 euro per maand terugbetalen: 12 euro meer dan nu. Bij de maximale aflostermijn van 35 jaar komt dat neer op 5.040 euro extra rentekosten.

Maar als de rente gaat oplopen, kunnen de rentekosten nog veel verder oplopen, zoals een rekenvoorbeeld in dit artikel laat zien.