Als de Amerikaanse regering wanbetaler wordt vanwege de politieke crisis rond het schuldenplafond, verkiezen particuliere beleggers de bitcoin boven de dollar als veilige haven. Dat blijkt uit een recente enquête van persbureau Bloomberg, waarin Amerikaanse beleggers werd gevraagd wat ze zouden kopen als de VS tijdelijk niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen

Goud is de absolute favoriet onder beleggers. Van de professionele beleggers geeft 52 procent de voorkeur aan het edelmetaal en 46 procent van de particuliere beleggers kiest voor goud, als de Republikeinen en de Democraten geen deal kunnen sluiten over een verhoging van het schuldenplafond van de overheid.

Op de tweede plaats staan opvallend genoeg Amerikaanse staatsobligaties. Die genieten de voorkeur bij 14 procent van de professionals en 15 procent van de particuliere beleggers.

De bitcoin volgt met respectievelijk 7,8 procent van de professionele beleggers en 11,3 procent van de particulieren, tegenover respectievelijk 7,8 procent en 10,2 procent voor de dollar. Daarmee geniet de bitcoin dus een fractie meer vertrouwen dan de dollar bij particuliere beleggers.

In de eerste vier maanden van dit jaar heeft de bitcoin sterk gepresteerd, maar sinds medio april is de rally van de belangrijkste cryptomunt stil gevallen.

Uit het onderzoek van Bloomberg blijkt dat 41 procent van de beleggers verwacht dat de dollar verzwakt in een situatie waarin de VS wanbetaler wordt.

Analisten zeiden eerder tegen Insider dat ze verwachten dat goud waarschijnlijk zal gaan klimmen, als de Amerikaanse overheid in acute betalingsproblemen komt.

Een verzwakte dollar zou de prijs van het edelmetaal verder kunnen opstuwen. Verdere aankopen van goud door centrale banken en een versoepeling van het wereldwijde monetaire beleid zouden het edelmetaal nog verder omhoog kunnen laten schieten.

LEES OOK: Goudprijs kan in mei nieuw record aantikken door bankenonrust in VS, zegt goudspecialist