Goud krijgt het zwaarder als belegging, omdat de bitcoin een serieuzere concurrent wordt, denken beleggingsstrategen van zakenbank JPMorgan.

Professionele vermogensbeheerders die vaak al goud in hun portefeuille hebben opgenomen, kijken serieuzer naar digitale valuta zoals de bitcoin.

Hiermee neemt de relatieve aantrekkelijkheid van de bitcoin ten opzichte van goud toe, volgens de beleggingsexperts van JPMorgan.

Grote beleggers, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en andere vermogensbeheerders, kunnen ervoor zorgen dat de bitcoin een serieuze concurrent wordt van goud. Dat kan zorgen voor een neerwaartse druk op de goudprijs, schrijven beleggingsstrategen van zakenbank JP Morgan deze week in een rapport.

In een dinsdag verschenen rapport zeggen de analisten van JP Morgan dat de koers van de bitcoin op de korte termijn iets kan dalen, terwijl het beeld voor goud er positiever uitziet. Maar op de lange termijn is het omgekeerde het geval. 

“De adoptie van bitcoin door institutionele beleggers bevindt zich nog maar in de beginfase, terwijl die van goud al vergevorderd is”, zegt JP Morgan hierover. “Als deze stelling op de middellange tot lange termijn stand houdt, dan komt de goudprijs structureel onder druk te staan.”

Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, grote vermogensbeheerders en ook beleggingsvehikels van miljonairs en miljardairs, beleggen vooralsnog structureel meer in goud dan in bitcoin, signaleert JP Morgan. Goud wordt nog steeds gezien als de traditionele ‘veilige haven’. Bitcoin blijft relatief nieuw en moet nog omarmd worden institutionele beleggers.

Intrinsieke waarde bitcoin $12.000

De strategen van de zakenbank voorspellen dat de intrinsieke waarde van bitcoin de komende maanden verder zal stijgen. Hierbij wordt gekeken naar de kosten om nieuwe bitcoins in omloop te brengen. Dat gebeurt doordat zogenoemde 'miners' complexe computerpuzzeltjes moeten oplossen om transacties op het bitcoinnetwerk te laten plaatsvinden. In ruil hiervoor krijgen de miners nieuwe bitcoins.

Volgens de modellen van JP Morgan is de intrinsieke waarde van de bitcoin momenteel ongeveer 11.000 tot 12.000 dollar. Dit wordt vergeleken met de huidige marktprijs van ongeveer 18.200 dollar.

Het is momenteel dus relatief aantrekkelijk om meer geld te steken in de rekenkracht van computers die nieuwe bitcoins kunnen opleveren. Maar volgens de analisten van JP Morgan was de laatste maanden sprake van uitzonderlijke omstandigheden.

Als de omstandigheden weer normaliseren zal het 'minen' van bitcoins een nieuwe opleving laten zien, waardoor de intrinsieke waarde ook weer toeneemt. Naarmate er meer bitcoins in omloop zijn, wordt het 'minen' van nieuwe bitcoins een steeds duurdere aangelegenheid.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Hoe bitcoin tot recordhoogte steeg in 2020, en als belegging onverminderd risicovol blijft