Kan iets de bitcoin nog tegenhouden?

De cryptomunt steeg donderdag tot meer dan 2.700 dollar, volgens de Coindesk Bitcoin Price Index. Daarmee is de bitcoin in de maand mei meer dan verdubbeld in waarde.

Alleen op donderdag al kwam er 200 dollar bij in nog geen halve dag. Later op de dag zakte de koers terug tot iets boven de 2.500 dollar.

Woensdag bereikte de Digital Currency Group een overeenkomst om het bitcoinnetwerk sneller en schaalbaarder te maken. Het investeringsfonds vertegenwoordigt 56 bedrijven in 21 landen en claimt de steun van 83 procent van alle miners, dat zijn bedrijven die transacties verwerken en daardoor beloond worden met nieuwe bitcoins. De deal werd gesloten op de conferentie Consensus 2017 in New York.

Digital Currency Group schaart zich achter het zogenoemde Segwit2Mb-voorstel. Dit is een plan om het aantal transacties en de transactiesnelheid van het Bitcoin-netwerk te vergroten.

Het huidige netwerk kan de grote hoeveelheden transacties nauwelijks aan, waardoor het soms tot wel enkele dagen kan duren voordat een betaling doorgang vindt. Daarom kijken programmeurs naar technische oplossingen.

Hoe werkt bitcoin?

Welke oplossingen zijn dat precies? Daarvoor is eerst een uitleg nodig van hoe de virtuele munt werkt.

De ruggengraat van de bitcoin is de zogenoemde ‘blockchain’, een openbaar en decentraal register waarin alle transacties staan die ooit zijn gedaan. Deze technologie maakt het mogelijk om zonder tussenkomst van een derde partij een betrouwbare transactie uit te voeren.

Het register is opgedeeld in losse blokken; elke tien minuten wordt er een nieuwe batch met transacties goedgekeurd en aan het overzicht toegevoegd. Inmiddels is de reeks ruim 115.000 blokken lang.

Hoe gaat dat goedkeuren in z’n werk? Daarvoor zijn computers met elkaar in een strijd verwikkeld om een complexe puzzel op te lossen. Of puzzel, het is meer een loterij waarbij de hoeveelheid rekenkracht een grote rol speelt. (Hoe dit precies in zijn werk gaat, is hier uitgelegd.)

Wie als eerste de oplossing voor de puzzel vindt, krijgt een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins (en eventueel de transactiekosten die in rekening kunnen worden gebracht). Dat is de drijfveer voor de zogenoemde bitcoin-miners om te blijven puzzelen. De beloning halveert wel elke vier jaar, waardoor er een theoretische limiet zit aan het aantal bitcoins dat gecreëerd kan worden van bijna 21 miljoen stuks. Op dit moment zijn er ruim 16 miljoen bitcoins in omloop.

De goedgekeurde transacties worden toegevoegd aan het collectieve register van alle transacties. Een netwerk van meer dan 7.100 computers die de bitcoin-software draaien (ook wel de ‘nodes’ genoemd) houdt deze gezamenlijke boekhouding bij via internet. Het grootboek is openbaar en elk knooppunt in het netwerk beschikt over een volledige kopie van dit transactieoverzicht. Wordt er op één computer mee geknoeid, dan valt dit meteen op.

Na tien minuten begint de loterij weer van voren af aan: aangeboden transacties worden samen in een virtuele kist gestopt en computers gaan rekenen om de juiste sleutel voor het slot te vinden. Als dat lukt zijn de transacties goedgekeurd en worden ze toegevoegd aan het collectieve register.

SegWit en een harde vork

Digital Currency Group steunt nu twee voorstellen om het capaciteitsprobleem van het bitcoinnetwerk op te lossen. Een daarvan is Segregated Witness, waarbij de cryptografische handtekening los wordt gekoppeld van de bitcointransacties. Zo passen er meer transacties in een block.

De techniek is eind vorig jaar al geïntegreerd in de kernsoftware achter het bitcoinnetwerk. Als 95 procent van de miners aangeeft Segregated Witness te ondersteunen, dan wordt het opgenomen in het bitcoinprotocol. De Digital Currency Group verlaagt die drempel nu naar 80 procent.

Het tweede voorstel dat Digital Currency Group steunt is een stuk controversiëler: de grootte van een block binnen zes maanden ophogen van 1 naar 2 MB. Over dit punt is al bijna twee jaar lang geen consensus in de bitcoingemeenschap.

Om de blockgrootte aan te passen, moeten alle miners overschakelen op een nieuwe versie van het bitcoinprotocol, een zogenoemde harde vork. Als niet iedereen meedoet, dreigt een splitsing in het netwerk. Er ontstaan dan twee verschillende soorten bitcoin.

Bitcoin in Japan

Dat lijken vooralsnog zorgen voor later. Voorlopig gaat de koers van de digitale munt als een hockeystick omhoog, geholpen door de grote Japanse interesse in bitcoin. Sinds 1 april heeft de cryptomunt namelijk officieel de status van betaalmiddel in het land, daardoor is de bitcoinhandel explosief gestegen.

Op steeds meer plekken in Japan is bitcoin geaccepteerd als betaalmiddel. Bij de Japanse budgetmaatschappij Peach Aviation kun je eind dit jaar zelfs je vliegticket afrekenen in bitcoin.

Volgens Pavel Matveev, co-CEO van het financiële platform Wirex, laat de erkenning van de munt in Japan zien dat de bitcoin een stuk robuuster is geworden. Integratie van de munt in het financiële systeem betekent volgens hem dat bedrijven nu gemakkelijker producten en diensten rond de bitcoin kunnen ontwikkelen, zei hij onlangs tegen CNBC.

“Bitcoin is in waarde verdubbeld in de afgelopen zes maanden. De trend voor financiële regulering, een erkenning van de bitcoin, verspreidt zich over Azië-Pacific en we verwachten dat meer landen de virtuele munt zullen reguleren”, aldus Matveev. “Ik verwacht dat de prijs zal blijven stijgen tot 2.000 of zelfs 3.000 dollar tegen het einde van het jaar.”

LEES OOK: Dit zijn alle geruchten over wat Apple in 2017 gaat aankondigen

apple iphone 8 macbook pro