• Het goedkeuren van transacties op het netwerk van de bitcoin zorgt in de Verenigde Staten voor net zoveel CO2-uitstoot als ongeveer 6 miljoen auto’s per jaar, aldus een nieuw rapport van milieugroeperingen.
  • Zij roepen Amerikaanse staten op om nieuwe activiteiten voor het ‘delven’ van digitale munten te verbieden, om zo het klimaat niet verder te schaden.
  • Volgens een recente studie van het Witte Huis vindt inmiddels 38 procent van de activiteit rond het goedkeuren van transacties op het netwerk van de bitcoin in de VS plaats
  • Lees ook: 2 experts bespreken wat ‘The Merge’ kan doen met de balans tussen de bitcoin en ether

De energie die nodig is voor het goedkeuren van transacties op het netwerk van de bitcoin zorgt in de Verenigde Staten voor net zoveel CO2-uitstoot als ongeveer 6 miljoen auto’s per jaar. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een nieuw rapport van milieugroeperingen.

De milieugroepen roepen Amerikaanse staten dan ook op om nieuwe activiteiten voor het ‘minen’ van de digitale munten te verbieden, om zo het klimaat niet verder te schaden.

Met het ‘minen’ van bitcoins wordt eigenlijk het goedkeuren van transacties op de ‘blockchain’ van de bitcoin bedoeld, een soort digitaal logboek. Het goedkeuren gebeurt door middel van het oplossen van complexe wiskundige puzzels door deelnemers die hiervoor computerrekenkracht inzetten. Dat vergt veel energie. Degene die als eerste een puzzel oplost, mag een groep transacties (een ‘block’) goedkeuren en wordt wordt beloond met nieuwe bitcoins.

Volgens de milieuorganisaties zorgde het faciliteren van het netwerk van de bitcoin in de VS in de periode tussen medio 2021 en medio 2022 voor een uitstoot van 27,4 miljoen ton CO2.

Dat is drie keer de uitstoot van de grootste steenkolencentrale in de VS en bijna gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 6 miljoen auto's. Ter vergelijking: in Nederland waren er begin dit jaar bijna 9 miljoen personenauto's.

Volgens een recente studie van het Witte Huis vindt inmiddels 38 procent van de mondiale activiteit rond het goedkeuren van bitcointransacties in de VS plaats. Dat was slechts 3,5 procent in 2020. Doordat China het delven van bitcoins drastisch aan banden heeft gelegd, zijn veel bitcoinbedrijven naar de VS gegaan of breiden ze hun Amerikaanse activiteiten uit.

Een belangenvereniging voor bitcoindelvers in de VS zegt dat de crypto-industrie relatief weinig stroom verbruikt en dat meer dan de helft van die energie uit duurzame bronnen komt.

Doordat de bitcoin gebruikt maakt van de zogenoemde 'proof of work'-methode om transacties goed te keuren, ligt het energieverbruik echter beduidend hoger dan dat van crypto's die gebruik maken van de 'proof of stake'-methode.

LEES OOK: Cryptohandelsbeurs Coinbase krijgt groen vinkje van De Nederlandsche Bank voor controle op witwasrisico’s