De koers van de bitcoin is flink in beweging deze week. Hierbij wordt een belangrijk technisch steunniveau getest, volgens analist Katie Stockton van Fairlead Strategies.

Dit technische steunniveau ligt volgens Stockton op 37.400 dollar. Als de bitcoin een aantal dagen onder dit niveau noteert, kan een verdere daling van bijna 30 procent volgen. De bitcoin kan dan zakken naar ongeveer 27.000 dollar, schrijft analist Stockton deze week in een rapport.

Dinsdag had de bitcoin het even zwaar en daalde de grootste cryptomunt naar een niveau van 36.500 dollar, maar daarna veerde de bitcoin weer op. Woensdagochtend noteerde de bitcoin weer op bijna 39.000 dollar.

bron: coinmarketcap.com
bron: coinmarketcap.com

Sinds het recordniveau van bijna 69.000 dollar dat in november 2021 werd bereikt, is de bitcoin fors gedaald. Zaken die daarbij worden genoemd zijn de risico’s van een omslag in het monetaire beleid van de VS, met hogere rentes, en de geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

De bitcoin en andere cryptomunten gelden als relatief risicovolle beleggingen. Hogere rentes in de VS maken die minder aantrekkelijk, als de rentevergoeding op minder risicovolle alternatieven zoals spaargeld en obligaties stijgt.

“Op de middellange termijn is er nog steeds sprake van een verzwakking van het koersmomentum, waardoor de kans op een verdere inzinking aanwezig blijft”, schrijft analist Stockton. Wat betreft het genoemde steunniveau van 37.400 dollar geldt wel dat de bitcoin daar een aantal dagen onder moet sluiten. Pas dan kan men echt spreken van een nieuwe dalingsgolf.

Stockton karakteriseert de perspectieven voor de bitcoin op de lange en middellange termijn momenteel als ‘neutraal’, terwijl de kortetermijnvooruitzichten negatief zijn.

Aan de andere kant: als de bitcoin boven het steunniveau van 37.400 dollar weet te blijven, kan er enige verbetering optreden met een koersrally richting de 42.500 dollar, volgens de analist.

LEES OOK: De ‘bitcoinwinter’ komt eraan – oprichter van grote cryptobeurs Huobi denkt dat belangrijkste cryptomunt pas in 2025 opleeft