• Tesla-topman Elon Musk Twitterde dat de koers van de cryptomunten bitcoin en ethereum “hoog” lijkt.
  • De bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het eerst verhandeld voor meer dan 56.000 dollar en stootte zondag door naar 57.000 dollar.
  • Sinds vrijdag prijkt de naam van Musk weer boven aan de lijst van ’s werelds rijkste personen van persbureau Bloomberg.

De koersen van de cryptomunten bitcoin en ethereum lijken “hoog”. Dit heeft Tesla-topman Elon Musk zaterdag gezegd op Twitter, nadat de waardes van de munten weer nieuwe recordniveaus bereikten.

Ondertussen mag Musk zichzelf ook weer de rijkste persoon op aarde noemen. Hij is met zijn fortuin Amazon-topman Jeff Bezos opnieuw voorbijgestreefd.

Bitcoin bereikt nieuw record

De bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het eerst verhandeld voor meer dan 56.000 dollar en zondag steeg de belangrijkste cryptomunt door naar 57.000 dollar. Ethereum bereikt dit weekend een waarde van boven de 2.000 dollar en zakte daarna iets terug.

Dit blijkt uit gegevens van de site Coinmarketcap die de koersen van verschillende cryptomunten volgt.

De bitcoin is al langere tijd bezig met een spectaculaire opmars waarbij record op record wordt gestapeld. De marktwaarde van de bitcoin is gestegen tot iets meer dan 1.000 miljard dollar.

Ethereum, de op een na grootste cryptomunt, is dit jaar wel al meer dan 170 procent in waarde gestegen, wat goed is voor een marktwaarde van 226 miljard dollar.

Elon Musk geeft vaak commentaar op cryptomunten

Wat Musk precies bedoelt met zijn opmerking over de koersniveaus van de bitcoin en ethereum is niet helemaal duidelijk. Hij reageerde op een tweet van een Amerikaanse cryptoscepticus. Die zei dat je beter kan investeren in goud dan in bitcoins of gebruikelijke valuta's zoals dollars en euro's.

"Geld is slechts een gegeven waarmee we het ongemak van ruilhandel kunnen vermijden", tweette Musk vervolgens. In een post die daarop volgde, voegde hij eraan toe: "Dat gezegd hebbende, bitcoin en ethereum lijken hoog, lol."

De miljardair heeft zich de afgelopen tijd geregeld uitgelaten over digitale munten, wat ook zorgt voor een toenemende vraag.

Eerder deze maand werd ook bekend dat Tesla, de elektrische autofabrikant die geleid wordt door Musk, voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins heeft gekocht en dat Tesla cryptomunten wil gaan accepteren als betaling voor producten.

Lees ook: Tesla kocht voor $1,5 miljard aan bitcoins – dit zijn de risico’s die het bedrijf van Elon Musk ziet

Kenners zien in de toenemende interesse van grote bedrijven en professionele beleggers ook een belangrijke oorzaak van de koersexplosie van digitale valuta's.

Aan de andere kant zijn er ook sceptici die in de stijging van cryptomunten een grote financiële zeepbel zien. Zo heeft topeconoom Nouriel Roubini aangegeven dat volgens hem grootschalige marktmanipulatie plaatsvindt met cryptomunten.

Hij beschuldigde Musk hier ook direct van doordat de topman van Tesla over de bitcoin heeft getwitterd vóórdat bekend was dat Tesla bezig was een positie op te bouwen in deze cryptomunt.

Lees ook: Topeconoom Nouriel Roubini noemt de tweets van Elon Musk over bitcoin marktmanipulatie

Musk weer de rijkste op aarde

Persoonlijk heeft Elon Musk sinds de lente van vorig jaar sterk geprofiteerd van de enorme koersstijging van het aandeel Tesla, waarvan hij grootaandeelhouder is. Musk haalde hierdoor in januari oprichter Jeff Bezos van techreus Amazon in als rijkste man op aarde.

Afgelopen week werden de rollen even omgedraaid, toen Bezos de leiding weer overnam door een daling van de koers van het aandeel Tesla op de beurzen in New York.

Maar sinds vrijdag prijkt de naam van Musk weer boven aan de lijst van 's werelds rijkste personen van persbureau Bloomberg. Hij zou goed zijn voor 199 miljard dollar en Bezos voor 190 miljard dollar.

Musk dankt zijn fortuin niet alleen aan de gestegen beurskoers van Tesla. Ook zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX is inmiddels tientallen miljarden dollars waard.

[activecampaign form=28]