De bitcoin bereikte deze week nieuwe recordstanden van boven de 23.000 dollar.

De Amerikaanse econoom David Rosenberg denkt dat de koers van de bitcoin weer is opgeblazen.

Hij wijst erop dat het vermeend schaarse aanbod van de bitcoin geen hard gegeven is.

De bitcoin bereikte deze week nieuwe recordstanden van boven de 23.000 dollar. Het feestje voor de belangrijkste cryptomunt ter wereld gaat voorlopig door, maar niet iedereen denkt dat de huidige opmars houdbaar is.

De Amerikaanse econoom David Rosenberg denkt dat de koers van de bitcoin is opgeblazen en een zeepbel vormt, zegt hij tegen persbureau Bloomberg. Volgens Rosenberg begrijpen veel beleggers niet hoe het echt werkt met het aanbod van bitcoins.

“Als je spreekt met mensen die geld in bitcoins stoppen, hebben ze vaak geen idee hoe de cryptomunt is ontwikkeld en hoe het creëren van nieuwe bitcoins in zijn werk gaat”, zegt Rosenberg. “Er is sprake van klassiek kuddegedrag, een enorme zeepbel.”

De bitcoin bereikte donderdag een nieuwe recordhoogte van 23.777 dollar, een plus van 20 procent binnen één dag. Gedurende dit jaar is de waarde van de cryptomunt verdrievoudigd.

De grafiek van de bitcoin ziet er "totaal waanzinnig" uit, aldus Rosenberg.

De opmars van de bitcoin wordt gesteund door uitspraken van grote professionele beleggers die torenhoge verwachtingen neerzetten voor de koersontwikkeling. Zo stelde directeur beleggen Scott Minerd van de Amerikaanse vermogensbeheerder Guggenheim woensdag dat de bitcoin naar 400.000 dollar kan stijgen, op basis van de relatieve schaarste ten opzichte van goud.

Econoom Rosenberg hamert er juist op dat de vermeende schaarste van bitcoin helemaal geen hard gegeven is. Het huidige uitgangspunt van de bitcoingemeenschap is dat er maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop komen. Daarvan zijn er momenteel al ruim 18,5 miljoen gecreëerd.

"Iedereen lijkt te denken dat het klaar is met de creatie van nieuwe bitcoins, zodra we de limiet van 21 miljoen bereiken. Maar in het technische protocol van de bitcoin is er niets dat een rem zet op het creëren van nieuwe bitcoins als het aantal van 21 miljoen is bereikt", aldus Rosenberg.

Over het aanbod van goud, dat gebaseerd is op geologische data en de activiteit van mijnbouwers, is volgens Rosenberg veel meer helderheid dan over het aanbod van bitcoins.

De positieve inschattingen van de waarde van de bitcoin leunen zwaar op de aanname van een blijvend beperkt aanbod en toenemende vraag.

Rosenberg vreest voor de korte termijn dat we hetzelfde scenario krijgen als eind 2017 en begin 2018, toen de bitcoin na een gigantische opmars als een plumpudding in elkaar zakte.

Fans van de bitcoin geloven daarentegen dat het deze keer anders is, omdat de interesse van professionele beleggers in de bitcoin substantieel is toegenomen.

LEES OOK: Cryptokoorts: zo renderen de 12 grootste cryptomunten in 2020 – alleen maar winnaars, gemiddeld rendement is liefst 200%